2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kilenc fegyver, amellyel az ókori Egyiptom világverő hatalommá vált

2020. december 10. 08:36 Múlt-kor

A harci szekér

Mielőtt a legtöbb tenyésztett lófajta elég nagy méretű lett volna ahhoz, hogy rajtuk ülve harcoljanak a seregek, a harci szekér volt az ókor leggyorsabb és legfélelmetesebb hadigépe.

Egyiptommal szintén a hükszoszok ismertették meg a harci szekér könnyű, rendkívül mobil változatát, amelynek padlója rugalmas bőrből készült, a kerekek rezgésének elnyelésére. A meggazdagodott Újbirodalom volt azonban az a hatalom, amely nagy számban vetette be őket a harcmezőn.

Elliott elmondása szerint az egyiptomiak gyorsan mozgó „fegyverplatformként” kezelték a harci szekeret, amelynek személyzete egy hajtó és egy harcos volt.

„A harci szekerek körbeszáguldtak a csatamezőn, miközben a harcos kompozit íjából egymás után lőtte az ellenséget nyilaival, mint afféle ókori géppuskakezelő. A szekérről dupla tegzekben lógtak a nyilak és a gerelyek is, az egyiptomiak pedig több száz ilyen mobil géppuskafészket megengedhettek maguknak.

Az ókori csataleírások nagy szekéralakzatokról számolnak be, amelyekben száznál is több szekér rontott az ellenségre, vadul támadva szárnyait és hátsó állásait. Az egyiptomi harci szekér sebességével és manőverezőképességével csak fegyverzete ért fel, amely nem csupán a nyilakat és a gerelyeket, de a közelharchoz több hopest és csatabárdot is magában foglalt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
II. Ramszesz a különleges fegyverrel a kezében egy domborművönII. Ramszesz harci szekerén a kadesi csatában (Kr. e. 1274) (kép forrása: Wikimedia Commons)Elektrumberakásokkal díszített gyiptomi hopes Nábluszból, a mai Jordánia területén (kép forrása: Wikimedia Commons)Egy egyiptomi pikkelypáncél-elemII. Ramszesz íjával, harci szekerén a kadesi csatában az Abu Szimbel-i Ramszesz-templom egyik reliefjén (Kr. e. 1274) (kép forrása: Wikimedia Commons)Bronzpengéjű egyiptomi bárdok az Újbirodalom korából a firenzei Nemzeti Régészeti Múzeumban (kép forrása: Wikimedia Commons)Vonuló egyiptomi gyalogság egy domborművönEgy díszes kukri Indiából (kép forrása: Wikimedia Commons)Vasból készült görög kópisz a Kr. e. 4-5. század tájékáról (kép forrása: Wikimedia Commons)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár