2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kézlevágástól az írek büszkeségéig – 7 híres esemény, amely decemberben történt

2018. december 4. 17:41 Múlt-kor

1903. december 17.: a Wright-fivérek berepülnek a történelembe

Észak-Karolina amerikai állam tengerpartján igen szeles és hideg téli nap volt. Amikor Orville és Wilbur Wright reggel felkeltek, úgy látták, szinte tökéletes. Három nappal korábban több évi tesztelést követően megkísérelték kezdetleges repülőgépüket, a 12 méter szárnyfesztávolságú Wright Flyert saját motorjának erejével a levegőbe emelni. Éppen ahogy elemelkedett a földtől Wilburrel a fedélzeten, a motor lefulladt, és a repülőgép a homokba csapódott. Ezen a napon Orville-on volt a sor.

A két férfi igen valószínűtlen történelmi alaknak tűnhet mai szemmel. Az 1867-ben és 1871-ben született fivéreket először gyermekkorukban kezdte érdekelni a repülés, amikor lelkész édesapjuk egy helikopterszerű játékszerrel ajándékozta meg őket. Miután először nyomdát üzemeltettek közösen, kerékpárüzletet nyitottak, hogy a kor bicikliőrületének hullámát meglovagolják, miközben folyamatosan a repüléssel kapcsolatban terveztek és kísérleteztek.

E napon röviddel 10:30 után Orville bemászott a Flyerbe. Naplója – mivel tudományos pontosságú beszámolót igyekezett adni – nem tükrözi az örömöt és izgatottságot, amelyet érezhetett a sikeres repülés után: „A szél anemométereink szerint egy kevéssel 20 mérföld felett [32 kilométer] fújt, a Kitty Hawknál lévő állami anemométer szerint 27 mérfölddel [43,5 kilométer]” – írta. „A kötél leoldásával a gép elindult növekvő sebességgel, talán hét vagy nyolc mérfölddel. A gép felemelkedett a vagonról, amint az éppen a negyedik sínre lépett. Mr. Daniels fényképet készített éppen amint elhagyta a síneket (…) Egy hirtelen szökelléssel, körülbelül 100 lábra [30,5 méter] a sínek végétől ért véget a repülés. Idő körülbelül 12 másodperc (nem tudni pontosan, mivel az óra nem lett azonnal leállítva)”.

A nap folyamán a fivérek további háromszor repültek, egyre hosszabb ideig. A negyedik alkalommal Wilbur a világ elsőnek mondott repülőgépével 852 lábat [260 métert] tett meg 59 másodperc alatt. Valóban rendkívüli jelentőségű pillanat volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Borisz Jelcin és Mihail Gorbacsov (kép forrása: BBC)A Wright Flyer első repülése (kép forrása: CNN)A régi, tukános Guinness-hirdetések egyike (kép forrása: historyextra.com)XVI. Lajos tárgyalása (kép forrása: fineartamerica.com)Cicero szobra (kép forrása: fee.org)A halottak tömegsírba temetése Wounded Knee-nél 1891 januárjában (kép forrása: Wikimedia Commons)A Hagia Szophia napjainkban (kép forrása: Wikimedia Commons)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár