2023.tavasz: Régi csibészek
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kézigránát és ejtőernyő – öt híres gépeltérítés a múlt századból

2016. március 30. 16:42 Múlt-kor

Kézigránát és whisky

A gépeltérítések melegágya a hetvenes évektől kezdve a Közel-Kelet térsége lett, mellyel a különböző palesztin mozgalmak elérték, hogy ügyüket széles körben megismerhessék. Azonban még a gépeltérítések aranykorának számító években is ritkaság volt az, hogy egyetlen napon négy gépet térítsenek el Nyugat-Európa fölött. 1970. szeptember 6-án egy Frankfurtból, egy Zürichből és két Amszterdamból induló utasszállítóra csapott le a Palesztinai Népi Felszabadítási Front.

Az izraeli El Al légitársaság Tel-Avivból felszállt, s útját menetrend szerint Amszterdamban megszakító A219-es járata New York-ba tartott, amikor a brit partok felett egy magukat házaspárnak kiadó férfi és nő − a hamis hondurasi útlevéllel felszálló nicaraguai Patrick Argüello és a palesztin Leila Khaled fegyvert rántott, majd kézigránátok felmutatásával igyekezett rávenni a pilótafülkében tartózkodókat, hogy nyissák ki az ajtót.

A pilóták nem engedtek az erőszaknak, s a gépet meredeken a mélybe irányították, mely következtében a terroristák elterültek a földön, a kézigránátok pedig kigurultak a kezeikből − bár ki voltak biztosítva, végül nem robbantak fel. Argüellót egy whisky-s üveggel fejbe vágták, mire az meglőtte az egyik utaskísérőt, akinek társai aztán négy golyót eresztettek a férfibe. Khaled-et élve sikerült elfogni. A repülőgép a londoni Heathrow-n kényszerleszállást hajtott végre.

A másik három gépeltérítés „sikeres” volt: áldozat nem volt, mindhárom utasszállítót felrobbantották, a túszokat pedig arra használták fel, hogy bebörtönzött palesztinokat szabadítsanak ki. Így lett néhány nappal később szabad Leila Khaled is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023.tavasz: Régi csibészek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Leila Khaled

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár