2023. ősz: Életüket és vérüket
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kétévi készülődés után ünnepli fennállása 1000. évfordulóját Mont-Saint-Michel mesébe illő apátsága

2023. június 9. 16:08 MTI

Fennállásának ezredik évfordulóját ünnepli a franciaországi Mont-Saint-Michel-i apátság. A legenda szerint Szent Mihály arkangyal 708-ban jelent meg a közeli Avranches püspökének, és meggyőzte arról, hogy építtessen templomot a tengerből kiemelkedő sziklára. A mai épületegyüttes első követ a hagyomány szerint 1023-ban rakták le.

Mont-Saint-Michel
Az apátság napfelkeltekor (Wikimedia Commons / Amaustan / CC BY-SA 4.0)

Az évfordulót kiállításokkal, táncelőadásokkal és koncertekkel ünneplik. Az 1979 óta UNESCO világörökségi listáján szereplő népszerű normandiai turisztikai célpont jubileuma alkalmából Emmanuel Macron is Mont-Saint-Michelbe utazott hétfőn.

A francia elnök beszédet mondott, és megtekinti az apátság történetét bemutató harminc kiállítási tárgyat, közöttük a felújított Szent Mihály-szobrot.

A kétévi munkával készült kiállítás, amely a múlt hónapban nyílt meg, részleteiben mutatja be a szárazfölddel mindössze egy keskeny töltéssel összekötött, sziklás szigeten emelt építészeti különlegességnek számító műemlék építését.

A kiállításon megtudható, hogyan vált túl szűkké a zarándokok számára a 966-ban emelt építmény, és hogyan hozták létre az építők a mai is látható 11. századi apátságot.

François Mitterrand volt államfő 1983-ban az apátságban elmondott beszéde óta számos vezető intézett e helyről üzenetet a nemzethez.

Nicolas Sarkozy volt elnök 2007-ben itt kezdte meg elnökválasztási kampányát. Macron elnök tanácsadói a látogatással kapcsolatban megjegyezték, hogy a Mont-Saint-Michel-i apátság „falai és örökkévalósága” a normandiai partraszállás „ellenállásának és lendületének” a fogalmát jelképezik, amelyről a héten emlékeznek meg ugyanebben az észak-franciaországi régióban.

Franciaország több mint tizenöt év alatt több mint 32 millió eurót (11,8 milliárd forint) költött az épületegyüttesre, a munkálatok közel állnak a befejezéshez.

A hatóságok az elmúlt években igyekeztek megvédeni a műemlék környezetét is a tömegturizmus hatásaitól.

Az egyik legnépszerűbb franciaországi nevezetességnek számító Mont-Saint-Michel-sziget tavaly 2,8 millió látogatót vonzott, közülük 1,3 millióan az apátságot is megtekintették.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. ősz: Életüket és vérüket
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár