Hitler elfeledett szövetségesei

Két hónapon át dolgoznak Lenin múmiáján, a mauzóleum zárva tart

2017. február 8. 10:27 MTI, Múlt-kor

Február 16. és április 16. közötti időszakra tervezett felújítási munkálatok miatt bezárják Vlagyimir Iljics Leninnek, a bolsevik forradalom vezetőjének a földi maradványait őrző mauzóleumot a moszkvai Vörös Téren - jelentette kedden az Interfax orosz hírügynökség az orosz Szövetségi Őrszolgálatra (FSZO) hivatkozva.

Lenin múmiája

Az 1924. január 21-én elhunyt bolsevik vezető holttestének élethű formában tartására szolgáló biokémiai munkálatokat kétévente szokták elvégezni, utoljára erre 2015 februárja és áprilisa között került sor. A mostani munkát a Gyógy- és Illatos Növények Összoroszországi Tudományos Kutatóintézete fogja elvégezni Leninnek a halála után bebalzsamozott testén. A bolsevik vezető öltözékét néhány évente szokták cserélni. A mauzóleum épületének nagyszabású felújítását 2013-ban végezték el.

Lenin elhantolásáról az elmúlt években többször is vita bontakozott ki, de az orosz közvélemény nem jutott egyértelmű álláspontra. Vlagyimir Putyin erről úgy nyilatkozott, hogy a kérdést "óvatosan" kell megközelíteni, elkerülendő "a társadalom megosztását". 2017-ben lesz az orosz bolsevik forradalom 100. évfordulója.

Kétbalkezes boncnokok

A korabeli jelentések szerint agyvérzésben (azonban valószínűleg inkább szifiliszben) elhunyt Lenin családtagjai egyszerű temetést terveztek, a politikai utódok azonban úgy döntöttek, hogy bebalzsamozzák és közszemlére bocsájtják a Vezért. A kétbalkezes boncnokoknak nem sikerült a formalinos tartósítás, így a fából készült, ideiglenes mauzóleumban elhelyezett holtest már január 27-én, hat nappal később elkezdett szürkülni.

Február végén Lenin orrán fekete foltok jelentek meg, szemürege pedig besüppedt, a sebtében felállított hullakonzerváló bizottság a külföldi hűtőszekrényekben látta a megoldást. Március közepén a földszínű, gyűrött fülű Lenint, akinek bőrén barnás foltok jelentek meg, kezei pedig kékeszöld színben pompáztak, s hullaszaggal töltötte meg a mauzóleum levegőjét, lejegelték. Ez sem segített, így egy életveszélyesen megfenyegetett ukrán anatómust bíztak meg a szovjet vezető „rendbehozatalával”. A szakember miután eltávolította a belső szerveket, ecetsavval kiöblögette a testüregeket, a beesett szemet üvegszemre cserélte, a penészfoltokat letörölgette, majd pedig formalinfürdőbe áztatta a holttestet, két hónapon belül egy szalonképes múmiát készített az egykori munkásmozgalmi vezetőből. Az azóta márványból készült mauzóleumot, valamint üvegkoporsót kapott tetemet az eltelt 90 év óta kétévente egy időre elzárják a nyilvánosság elől, s miután leveszik hátulgombolós öltönyét (amiből tízévente újat kap), megismétlik a bizarr fürdőt.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!