2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Kecskemét az első világháború éveiben

2014. október 27. 19:08

Az immár tizenötödik Bács-Kiskun Megyei Levéltári Napon a „Hátországban. Kecskemét az I. világháború éveiben” átfogó cím alatt hét előadást hallhattak az érdeklődők múlt héten a sorozástól a hadi tudósításokon vagy a helyi rendelkezés- és gazdaságtörténeteken át a hadifoglyok ellátásáig, illetve a Kecskemét múltjából kevésbé ismert román megszállásig.

A Nemzeti Kulturális Alap, valamint Kecskemét Megyei Jogú Város anyagi támogatásával és jelentős intézményi önerőkből valósult meg múlt héten a „Megtizedelt Évek” című konferencia. Két Duna-Tisza közi tudományos műhely: a Magyar Nemzeti Levéltár Bács-Kiskun Megyei Levéltára és a Kecskeméti Katona József Múzeum tematikus konferencia-napjai az I. világháború első centenáriumi évében a helyi hátország, illetve a hadviselt Monarchia írott, szellemi és tárgyi hagyatékvilágának új kutatási eredményeit mutatták be – nem csak a szakmai közösség számára.

Az immár tizenötödik Levéltári Napon „Hátországban. Kecskemét az I. világháború éveiben” átfogó cím alatt hét előadást hallgathattak az érdeklődők a sorozástól a hadi tudósításokon vagy a helyi rendelkezés- és gazdaságtörténeteken át a hadifoglyok és a rokkantak ellátásáig, illetve a  Kecskemét múltjából kevésbé ismert román megszállásig. 

A „Hazatérnek… 1914-2014” című tárlat megvalósításában nagy érdemeket szerzett Meritum Egyesület mellett a Had- és Kultúrtörténeti Egyesület, valamint a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány prominensei mutatták be a küldetésük során eddig végzett munkájukat és szóltak az elkövetkező évek, évtized tervezett feladatairól.

A nemrég szintén Kecskemétre érkezett további társ-kiállítások (Négy év vérben és vasban; 70 könnycsepp…) mellett bemutatásra került a SYMBEL 2014-2018 nevű izgalmas látványprojekt. A levéltáros, hadtörténeti és múzeumszakmai, valamint a fenntartói figyelmet reprezentáló személyek részvételével zajló konferenciák előadásainak bővített anyagai a tervek szerint kötet formájában is rendelkezésre állnak majd; a kecskeméti – később Szegeden, majd Pécsett is látható – kiállításról a közejövőben képes album jelenik meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár