2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

Isztambuli vakáció – évszázados fotókon élhetjük át egy német család útját az Orient expresszen

2018. augusztus 27. 12:58 Múlt-kor

Egy Balkán-túra a Duna mentén, egészen Isztambulig ma is olyan kaland, amit sokan szívesen átélnének. Nem volt ez másképp a 20. század elején sem. Most egy régi gyűjteményből előkerült fotókon átélhetjük egy német család 1903-as nyaralását - Bécstől egészen a szultáni fővárosig.

Isztambuli vakáció
A galériáért kattintson a képre!

A Bréma mellett található német kisváros, Ottersberg lakója Wolfgang Wiggers. A szabadidejét fotózással és régiséggyűjtéssel töltő gimnáziumi tanár bukkant rá 2017-ben egy nagy adag, különleges fotónegatívra. A képek egy német család nyaralását örökítik meg, akik 1903-ban, Lohr am Mainban található otthonukból felkerekedve elutaztak Bécsbe, majd ott felszálltak a híres Orient expresszre. Az Isztambul felé vezető útat hol vonattal, hol egy dunai gőzhajóra szállva tették meg.

A napjainkban is fantasztikusnak számító utazást több mint 200 fényképen örökítették meg. A negatívok egy része sajnos nedvesség miatt súlyosan károsodott az elmúlt évszázad folyamán, és maga a kamera sem volt a legjobb minőségű Wiggers szerint. Az előhívott képeken mindazonáltal így is átélhetjük a hosszú út állomásait. Sétálhatunk Bécsben, megcsodálhatjuk a Budai Várat, vendégeskedhetünk Bukarestben és bepillanthatunk a Balkán sokszínű népeinek mindennapi életébe is. Az utazás pedig Isztambulban sem ér véget, a korabeli török fővárost követően a német család továbbutazott dél-kelet felé, egészen Eskisehir városába, ahol feltehetően egy baráti családot látogattak meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Az osztrák parlament épülete BécsbenVacsora Bécsben, mielőtt Budapest felé indultak volna vonattalReggel a bécsi piactérenA Hofburg udvaraA Pestis-oszlop BécsbenAz Orient expressz egy vagonjaSzófiaSzófiaHajóval a DunánBukarestVendégségben egy bukaresti családnálVendégségben egy bukaresti családnálVendégségben egy bukaresti családnálBazias vasútállomásIsztambulIsztambulIsztambulBíborbanszületett Konstantin obeliszkje IsztambulbanA Hagia SophiaTaksim-térKóborkutya IsztambulbanA II. Vilmos német császár által ajándékozott kút IsztambulbanÉrkezés EskisehirbeEskisehirEskisehir külvárosaA budai vár (még útban Isztambul felé)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár