2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Isteni sugallatra küzdött baltával az alkohol ellen a 19. századi aktivista, Carrie Nation

2022. március 20. 15:05 Múlt-kor

Carry Nation a századforduló női szesztilalompárti mozgalmának egyik leghíresebb alakja volt az Egyesült Államokban – demonstrációi keretében sokszor baltával tört-zúzott alkoholt felszolgáló létesítményekben, felhívva a figyelmet saját és társai küzdelmére. Milyen okból ellenezte ennyire a szeszes italokat, és mi vitte rá arra, hogy cselekedjen?

A leghangosabb aktivista

Amikor Carry Nation belépett egy, a Kansas állambeli Kiowában található bárba, senki sem sejtette, mi következik. A termetes, feketébe öltözött nő saját elképzelése szerint Istentől kapott küldetését végezte – miután azonban belépett a vendéglátóhelyre, a poklot szabadította el. „Befutottam a pult mögé, összezúztam a tükröt és az alatta lévő üvegeket, felkaptam a pénztárgépet, földhöz vágtam, majd a hűtőszekrény csapjait is eltörtem, kinyitottam az ajtót, és elvágtam a csöveket, amelyek a sört vezették” – emlékezett vissza. „Feldöntöttem a félkarú rablót (…) és kiszedtem belőle egy jó éles vasdarabot, amellyel felnyitottam a söröshordók dugaszait és csapjait, aztán mindenfelé repültek a sörök, és teljesen eláztattak engem is.”

Nem sokkal később letartóztatták, ez azonban nem zavarta. A kocsma megkapta a „Carry Nation-féle kezelést”, a nő pedig ezzel még több figyelmet irányított a szesztilalomért küzdő mozgalomra. A 19. századi alkoholellenes mozgalom egyik legszélsőségesebb aktivistájaként elhíresült Nation bármeddig hajlandó volt elmenni, hogy megmentse az embereket a részegeskedéstől. A látványos akciókhoz és az imázsalakításhoz különös tehetséggel bírt, és egy reformideológiát valóságos divattá alakított – ő maga pedig hírhedtté vált hajthatatlanságáról. Ugyan kilenc évvel a szesztilalom bevezetése előtt meghalt, az intézkedés az ő küldetésének beteljesedése volt.

Rossz tapasztalatok

Az 1846-ban Kentuckyban született nő gyermekkorát édesapja anyagi gondjai és édesanyja mentális betegsége határozták meg (keresztnevét egyébként felváltva írták „Carry”, illetve „Carrie” alakban). A család gyakran költözött, előbb Kentuckyból Missouriba, majd innen Texasba. A polgárháborút követően szülei egy igen érdekes embert – Charles Gloydot, egy északi katonaorvosból avanzsált tanárt – vettek be bérlőként házukba.

Nation (leánykori nevén Moore) érdeklődését azonnal felkeltette a daliás fiatalember, aki elmesélte neki, hogy inkább kockáztatta a hadbíróság elé állítást, mint hogy kegyetlenül bánjon a gondjaira bízott déli sebesültekkel, és általában véve is műveltnek és világinak tűnt. Szülei hallani sem akartak a kettejük közötti kapcsolatról, és erősen elítélték a férfi italozását. Nationt azonban rabul ejtette Gloyd háttere, és vágyott arra, hogy elhagyja az instabil családi környezetet. Gloyd titokban elkezdett udvarolni Nationnek.  „Én mondom neked, Carrie szerelmem” – írta neki levélben, „eljön még az a nap, amikor a szüleid belátják, hogy tévedtek.” Ebben igaza lett: a lány szülei végül 1867-ben áldásukat adták arra, hogy összeházasodjanak.

Nation azonnal megbánta e döntését: Gloyd már az esküvői szertartás alatt is részeg volt, az újdonsült menyasszony pedig hamar szembesült azzal, hogy férje szívesebben tölti idejét a helyi szabadkőműves páholyban, mint vele. Idővel visszaköltözött szüleihez, ekkor azonban már terhes volt. „Tudtam, hogy közel az idő” – írta, „amikor magatehetetlen leszek, egy részeg férjjel, és bármiféle támogatás nélkül.” Jóslata igaznak bizonyult: hat hónappal lányuk, Charlien születése után Gloyd már halott volt – a feljegyzések szerint „delirium tremens [súlyos elvonási tünetek], vagy a túlzott ivás által súlyosbított tüdőgyulladás” következtében.

Nation immár özvegy volt, akinek egy kislányról is gondoskodnia kellett. Tanítónőnek ment, ebből az állásából azonban elbocsátották, miután számos szót szokatlan kiejtéssel tanított meg a gyermekeknek. Ekkoriban kezdett el imádkozni a segítségért, egy új férj formájában. Hamar meg is ismerkedett az ügyvéd és lelkész David Nationnel, aki nála 19 évvel idősebb volt. 1874-ben összeházasodtak, azonban személyiségbeli különbségeik hamar kiütköztek, ezeket pedig tetézték az anyagi gondok. Nation új férje mellett szállodák üzemeltetésébe kezdett, ahogy pedig teltek az évek, egyre vallásosabbá vált – több látomása is volt, amelyeket úgy értelmezett, Isten a részegeskedés elleni harcra szólítja fel őt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Carrie Nation 28 évesen, miután férjhez ment David Nationhöz (kép forrása: Wikimedia Commons)Carrie Nation nevével szójátékot űző képeslap 1910-ből: „Minden nemzetet szívesen látunk – kivéve Carrie-t” (kép forrása: Wiklmedia Commons)Carrie Nation egykori otthona a Kansas állambeli Medicine Lodge-ban (kép forrása: Wikimedia Commons)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár