2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Így ábrázolták a szovjet tudományos magazinok a világűrt és az azt meghódító embert

2020. március 22. 16:38 Múlt-kor

A szovjet alternatív világok ábrázolásának evolúciója

A magazinokban található illusztrációk az ötvenes években egyre inkább a valóság bemutatására törekedtek. A romanticizált világűr fokozatosan a háttérbe szorult, és a szárnyaló képzelet által alkotott találmányok ábrázolása helyett a legújabb kutatások alapján megismert és magyarázott univerzum képe jelent meg.  Az első mesterséges műhold fellövése után az űrszerkezet a tudományos ismeretterjesztő magazinok címlapjának állandó főszereplője lett. A képeken a legújabb fejlesztésű űrrakétákat ábrázolták és az elképzelt, de a tudomány számára egyre kivitelezhetőbbnek látszó holdra szállás realista víziói jelentek meg. A színes képek a világűrről és annak meghódításáról megjelenésükben a valódi fotográfiákkal vetekedtek.

Az emberek jelenléte ezeken az illusztrációkon kezdetben elég visszafogott volt. A művészek az űrhajósokat és a kutatókat az űrközpontok belsejébe helyezték, vagy különféle laborokban ábrázolták őket, ahol óriás képernyőkön felsejlett a Hold vagy egyéb ismeretlen planéták képe. Ezeken az illusztrációkon a világűrt meghódító emberek csak másodlagos szerepet játszanak, kiegészítő elemei a futurisztikus tájnak, egyszerű lakosai egy távoli bolygóknak. Ez alól a szemlélet alól csak a „Teknika-molodezsi” illusztrációi képeztek kivételt.

Amint az amerikai és a szovjet űrhajósok kijutottak az űrbe, a magazinok rajzain megjelentek a tevékeny asztronauták, akik éppen dokkolnak, vagy a hajóablakokon pillantanak ki az világűr végtelen mélyére, esetleg idegen planétákon alapított városok utcáin vagy vezérlőközpontok folyosóin sétálnak. Az elképzelt világ az űrben egy évtized alatt dimenziókat lépett.

Az ötvenes években az emberek még azon gondolkoztak, hogy milyen technikai feltételek kellenek ahhoz, hogy megtegyék a kezdeti lépéseket a világűr meghódítása felé, míg a hatvanas években a művészek már hatalmas csillagvárosokat, üvegházakat és űrállomásokat terveztek, ahol az emberek már éveket tölthettek egyhuzamban. A desztálinizáció, a hruscsovi olvadás korszaka nemcsak a képek tartalmában, hanem azoknak színeiben is tükröződött.  Élettel teli, élénk színekkel megfestett illusztrációk születtek, amelyeken az idegen planéták barátságos világok képét sugallták. Egy új avantgárd kör született.

Az 1970-es években egy újabb stílusváltás figyelhető meg a futurisztikus, tudományos témákat felvonultató magazinokban. A képeken általánossá válik a pszichedelikus ábrázolás, a szokatlan perspektíva, és az elbeszélés formája bonyolultabb lesz. A népszerű tudományos és műszaki magazinos magazinok nagy része azonban az egyszerűbb fekete-fehér ábrázolásokat alkalmazta és csak a címlapok borultak színekbe. A „Teknika-molodezsi” ez alól is kivételt jelentett.

A következő évtizedben, az 1980-as évek folyamán az illusztrációk szürkébbé váltak. A nagy álmodozások kora, amely az 1960-as és az 1970-es éveket jellemezte lejárt. A magazinokban megjelenő képek hideg realizmust tükröztek, az élénk színek eltűntek, a cselekmény pedig az asztronauták és a tudósok mindennapi életére fókuszált.  A nyolcvanas évek elejére az űrverseny kifulladt. Az USA és a Szovjetunió 1972-ben aláírta a világűr békés célú kutatásáról és felhasználásáról szóló egyezményt. Az űrkutatás tempót vesztett, lelassult, a Föld körüli űrmissziókról szóló jelentések mindennaposakká váltak. 

A túlélés terepévé vált

A világűr szovjet típusú megközelítése iránti érdeklődés napjainkban visszatérni látszik, pontosabban: sohasem hunyt ki igazán. Azok a témák, amelyek népszerűek voltak az 1960-as és a 1980-as években, újra aktuálisak lettek: ökológiai problémák, alternatív energia, fenntartható fogyasztás, túlnépesedés, a hulladékok újrafelhasználásának kérdése. Ezek akkoriban a futorológia tárgykörébe tartoztak, de mostanra valós problémákká váltak.

Mára az űrutazás elvesztette romantikus színezetét. A világűr ma a túlélés terepévé változott, egy olyan hellyé, ahol az emberiségre ártalmas termelés ki- vagy áthelyezhető, és ahol a túléléshez szükséges új energiaforrások megtalálhatóak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
19691972-es és 1964-es ábrázolásEgy Holdbéli város 1968-as fantáziarajza1955-ös és 1969-es ábrázolásKét ábrázolás 1964-ből1969-es és 1971-es ábrázolások

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár