2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Húsz lenyűgöző fénykép Ausztrália 20. század eleji antarktiszi expedíciójáról

2018. május 8. 16:53 Múlt-kor

1911-ben egy csoport tudós és kalandor indult el az Ausztralázsiai Antarktiszi Expedícióra, amely a kontinens korábban felfedezetlen részeit volt hivatott bejárni. Vezetőjük a geológus, felfedező és akadémikus Dr. Douglas Mawson volt, az expedíció pedig nagy mennyiségű tudományos információval szolgált és nagy szerepe volt a térség feltérképezésében.

A kutatók az Antarktisz Ausztráliától délre fekvő 3000 kilométernyi partszakaszát kívánták feltérképezni – utuk 1914-ig tartott. Több táborból készítettek meteorológiai megfigyeléseket, míg a kutyaszános csoportok a korábban be nem járt területeket térképezték fel.

A körülmények életveszélyesek voltak, maga Mawson is elveszített egy embert saját szános csapatából: Belgrave Ninnis hadnagyot, aki a szán mellett futva beleesett egy gleccserszakadékba, és soha többé nem látták. Ugyanezen incidensben Mawson és csapatának másik tagja, Xavier Mertz elveszítettek kutyáik közül hatot, élelmiszerük nagy részét, valamint sátrukat. Mindkét férfi hamar elkezdett leépülni, Mertz pedig végül meg is halt. Mawson egyedül végül visszajutott a táborba 30 nap alatt, az út folyamán maga is beleesett egy gleccserszakadékba, de túlélte. A hóvihar otthona című könyvében elmeséli elképesztő történetét, valamint az expedíció győzelmeit is.

Az 1914-ben véget érő expedíció megalapozta Ausztrália területi igényeit az Antarktiszon, ezek 1936-ban kerültek formalizálásra az úgynevezett ausztrál antarktiszi terület formájában. Többek között James Francis Hurleynek, a Denison-foknál lévő tábor fotósának köszönhetően fényképek gazdag archívuma áll rendelkezésünkre, amelyek megörökítik a hajmeresztő kalandot. Nem csupán a 20. század eleji felfedezők életébe nyújtanak betekintést, hanem az antarktiszi tájra, ahogy akkoriban kinézett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Gomba alakú jégképződményA tengeri jég által vájt barlang a Commonwealth-öbölnélF. Bickerton tekint ki a tengerre a Commonwealth-öbölnélSzánhúzó huskykSzákkal halásznak a kutatók makroplanktont az Aurora nevű hajórólHarold Hamilton egy elefántfóka csontvázávalArthur Sawyer fókakölykökkelAz expedíció tagjai az egyik bázis konyhájábanBalra: Mawson pihen a szán oldalának dőlve, jobbra: C.T. Madigan jégmaszkjaXavier Mertz a tetőn át hagyja el kunyhójátBlizzard (Hóvihar), a huskykölyök az AntarktiszonHóvihart követően jéggel betakart Adélie-pingvinek a Denison-foknálFészküket védő kékszemű kárókatonákBasilisk és Ginger a fő táborbanAz egyik csillagászati megfigyelőállásPihenő fókákPingvinek a Gratitude nevű pingvinvadász-hajó roncsa mellett a Macquarie-szigeten

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár