Hitler elfeledett szövetségesei

Howard Katalint, VIII. Henrik hűtlen feleségét szexuális zaklatás érhette gyermekkorában

2017. január 19. 12:58

Bezárva egy fiatal lányokkal teli szobába

Az érsek megbízottai mélyreható nyomozást folytattak, amely során különleges részletekre derült fény. Gyermekéveit a nyugat-sussexi Horshamben töltötte mostohanagyanyja, Norfolk özvegy hercegnéje felügyelete alatt. Az élet azonban nem volt olyan idilli, mint elsőre hangzik. A fiatal lányok az éjszakákat közösen egy „hölgyek kamrájának” nevezett teremben töltötték, amelyet éjjelente kulcsra zártak. Ám a hatalmas háztartás különböző úriemberei – köztük egy Francis Dereham nevű szolga – pontosan ismerték a fortélyokat, miként szerezhetik meg a kulcsot. Mindezt az utókor azért tudhatja, mert a Katalin szexuális kegyeiért sorban állók közül a zenetanár, Henry Manox féltékenységből elpanaszolta, hogy Dereham jobb „hozzáférést” élvez a kisasszonyok szobájához, valamint kegyeihez.

Cranmer igen alapos vizsgálata során – amely a királyné szexuális múltjának meglepően sok területére kiterjedt – kiderült, hogy e két férfi, akik a meghallgatáson is részt vettek, extrém részleteket tártak fel, hogy miként fedezték fel az ekkor még csupán a tízes évei elején járó Katalin testét. A vallomások alapján egyrészt még pontosabb képet kaphatunk a leendő királyné bájáról, valamint már gyermekkorában kialakuló nőies alakjáról, másrészt felmerül a kérdés, hogy miként hatott Katalin fejlődésére az a tény, hogy már 11-12 éves kora óta idősebb férfiak járkáltak be éjjelente a szobájába. Mindez különösen annak fényében megfontolandó, hogy az egyik zaklatója az egyik tanára volt, akinek nehezen lehetett volna nemet mondani.

Hans Holbein portréja egy ismeretlen nőről, vélhetően Howard Katalinról

Ha a szeretőjének a házassága után írt szerelmes levél hitelességét nem is firtatjuk, érdemes egy-két szót ejteni Thomas Culpepperről, akivel a királyné udvarhölgye, Jane Rochford közvetítésével kezdett szerelmi viszonyt. Culpepper, a király egyik kedvenc pártfogoltja igen kellemetlen alak volt. Egyszer megvádolták, hogy megerőszakolt egy nőt, ám Henrik közbenjárására végül nem ítélték el a férfit, aki később többször megfordult Norfolk özvegy hercegné udvarában, és pontosan tudta, mik zajlanak ott, miután leszáll az éjszaka. A Telegraph cikkírója, Lucy Worsley szerint több mint lehetséges, hogy a felmentett erőszakoló Katalin múltját használta ellene, ezáltal közelebb kerülhetett hozzá, a királyné pedig igyekezett kiengesztelni a zsarolót. Nem elképzelhetetlen ezáltal, hogy a fentebb idézett szerelmes levél elkészültét a félelem motiválta.

Howard Katalin nem kerülhette el a sorsát, és egy három hónapon át tartó, megalázó procedúrát követően, a hetek óta a Towerbe zárt királynéra 1541. február 13-án lesújtott a hóhér bárdja. Érdemes lenne átgondolni a Katalinról alkotott képet, – nem felmentve bűnei alól – egy hosszabb kutakodás után talán kiderülne, hogy nem egy szexuális ragadozóról van szó, hanem egy fiatal, naiv lányról, aki gyermekévei és neveltetése során sem a megfelelő értékeket látva cseperedett vonzó nővé.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Thomas Cranmer canterburyi érsek 1545 körül, 11 évvel később Mária királynő máglyáján hunyt elHans Holbein portréja egy ismeretlen nőről, vélhetően Howard Katalinról
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!