2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata

Hogyan változtak az udvarlási szokások az idők során?

2020. április 1. 17:53 Múlt-kor

A nyugati kultúrában, ahol sokáig kizárólag a közösség törvényei által elismert házasságból származhattak öröklésre jogosult utódok, a kiszemelt pár meghódítása az emberi lét egyik legfontosabb részévé vált. A házassági célzatú udvarlás gyakorlatára minden korban számos szabály vonatkozott, a „szerelem művészetére” vonatkozó tanácsok az ókori Róma idejéből, a középkorból és későbbről is maradtak fenn, és napjainkban is töretlen népszerűségnek örvendenek. Ahogy azonban az idők során a házassággal kapcsolatos elvek és elvárások, úgy az udvarlás rítusai is változtak.

festmény
Középkori pár búcsúja Edmund Blair Leighton „Isten óvjon!” cím festményén (1900) (kép forrása: Wikimedia Commons)

A felsőbb társadalmi osztályokban évszázadokon át a hatalommal bíró családok közti szövetségek megkötése és megerősítése volt, ami a címek, vagyonok vagy éppen jó kapcsolatok megszerzését jelentette.

A párválasztásra a leginkább érintett feleknek sokszor semmiféle ráhatása nem volt, azt teljességgel a szülők intézték. Az „udvarlást” ilyen esetekben gyakran rövid levelezéssel, ajándékváltással és néhány felügyelet alatti személyes találkozóval „letudták”.

A nemi szerepek igen sarkosan meg voltak állapítva: „A nőtől a szerénység az elvárt, a férfitól a bátorság” – írta egy házassági kézikönyv az 1670-es években.

A szeretet kifejezésmódjainak a középkori lovagi kultúra hatására a versek, illetve a zene számítottak, de egy jól időzített sóhaj is sokatmondó lehetett.

Az ajándékok tekintetében az aranyat sokan „a nők legyőzőjének” tartották, de a könyvek, a míves, hajba való szalagok, a hajtincsek, illetve a szívekkel díszített érmék is kedvelt ajándékok voltak.

A nagy váltás a 18. század vége felé indult meg, amikor a házasságot legalább annyira az érzelmek, mint a családi érdekek ügyeként kezdték felfogni.

A korabeli irodalom gyakran arra biztatta az ifjú párokat, hogy menjenek szembe szüleik akaratával, az udvarlóknak pedig jóval nagyobb gonddal kellett kinyilvánítaniuk érzéseiket választottjuk felé.

Napjaink olvasóközönsége körében is népszerűek a kifinomult modorú, ám a szerelemnek központi szerepet osztó románcok aranykorának művei, mint például Jane Austen regényei.

A technikai fejlődés a romantikában is új lehetőségeket hozott az újkor folyamán. A nyomtatott sajtó 17. századi elterjedése magával hozta a társkereső hirdetéseket, a 19. század fejlődő hajózásának eredményeképpen pedig egyre több „férjvadász” brit nő indult az egyedülálló férfi honfitársaikban bővelkedő India felé.

A postai infrastruktúra fejlődése ugyanebben az időben első ízben tette valóban lehetővé az udvarlás levelezésen keresztül való lebonyolítását – az üzenetek végre gyorsan és megbízhatóan a címzetthez kerültek.

A következő nagy változás a 20. század második felében következett az udvarlás területén, ahogy a szabadabb felfogású társasági és szexuális érintkezésformák egyre elfogadottabbá váltak az 1960-as és 1970-es évek során.

Ez a nemek közötti hatalmi egyenlőség felé való elindulást is jelentette a kapcsolati dinamikában, és a romantikus szerelemnek még a házasságnál is nagyobb jelentőséget tulajdonított.

Az azonnali üzenetküldés és a társkereső applikációk jelentik a legújabb állomását a párkapcsolati viszonyok fejlődésének, és úgy tűnhet, a lehetséges partnerek szinte végtelen forrását nyitják meg.

Az udvarlás egyik legnehezebb része, az első beszélgetés kezdeményezése egy ujjmozdulatra és rövid üzenetváltásra csökken, ami szintén könnyebbé teszi a kommunikációt.

Ebben a korban a nők a férfiak szemszögéből már egyre kevésbé valamiféle üldözendő, elejtendő vadak, így egyre kevesebben érzik követendőnek a régi tanácsot, miszerint „árnyékként kell a nyomukban lenni”, amíg meg nem adják magukat.

Habár sokan tekintenek egyfajta nosztalgiával a régi idők etikettjére, a régi korok feleslegessé vált rítusaitól megszabadulva mindkét nem függetlenségre és nagyobb választási szabadságra tett szert, és talán annak az esélye is nagyobb, hogy az ember valóban szerető partnerségre leljen.

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
A kötendő házasság megbeszélése a két család között William Hogarth 1743 körüli festményén (kép forrása: Wikimedia Commons)Thomas Gainsborough: „Beszélgetés a parkban” (1746) (kép forrása: Wikimedia Commons)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!