2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hitler minden titkát elárulta az amerikaiaknak legközelebbi bizalmasa, Dr. Sedgwick

2023. április 12. 14:23 Múlt-kor

Félelem a kegyvesztettségtől

Hitler elvesztette belé vetett bizalmát, személye kényelmetlenné vált. Túl sokat tudott, hiszen látta a Führert siralmas és kompromittáló helyzetben, valamint gyengeségeit is kiválóan ismerte. 1934 nyarán a pártvezető elrendelte „Németország ellenségeinek” eltávolítását. A „hosszú kések éjszakáján” letartóztatták, majd likvidálták az SA – a náci párt fegyveres alakulatának – számos vezetőjét, valamint a párt baloldali frakciójának tagjait.

Hanfstaengl New Yorkban értesült a tisztogatásokról, amelyekre évekkel később így emlékezett vissza: „abban a pillanatban meggyengültek térdeim […] teljesen összezavarodtam és ledöbbentem.” Szorongása tovább nőtt, amikor azt a parancsot kapta, hogy haladéktalanul térjen vissza Németországba, mert Hitler látni kívánja őt.

A hideg és távolságtartó találkozóra Hanfstaengl így emlékezett vissza: „Már nem maradt semmi, csak a várakozás.” Nem kellett sokáig várnia: a dühtől tajtékzó Hitler parancsára októberben kiutasították a Kancelláriából. A londoni Daily Expressben ugyanis megjelent egy cikk, amely Hanfstaenglt a Führer „intim barátjának” nevezte.

A kitagadott német sértve érezte magát, nyilvános elismerést követelt szolgálataiért, s több alkalommal is a „régi szép időkre” emlékeztette a Führert. Hanfstaengl ekkorra már összegyűjtött bizonyos anyagokat, amelyek magas rangú náci tisztekről szóltak olyan tabukérdésekben, mint a homoszexualitás, sikkasztás, erőfölénnyel való visszaélés és a Kancellária tagjainak hűtlensége.

1937 februárjában Hitler elrendelte egykori tanítványának Spanyolországba utazását, hogy működjön együtt a francoistákkal. A terv szerint ejtőernyős ugrással jutott volna el a nacionalista területekre, ám az utólagos kutatások szerint a nácik csapdát állítottak neki, s ellenséges, köztársasági területen ért volna földet. Azonban Hanfstaengl még időben rávette a pilótát, hogy Lipcsében kényszerleszállást hajtson végre, ahonnan Svájcba, majd Angliába menekülhetett.

Londonban valóságos rágalomözön zúdult a nácikból kiábrándult üzletemberre, aki bosszút forralt a Führer ellen és a nemzetközi sajtó nyilvánossága előtt beszélt Hitler állítólagos homoszexualitásáról. Habár Hermann Göring többször is hazahívta – ígéretet téve neki, hogy nem esik bántódása −, a náci éra alatt többé nem látta a német földet.

Korábbi tevékenysége miatt a világháború kezdetekor a britek letartóztatták, majd Kanadába internálták. Őrizetbe vétele előtt azonban a Bank of England egyik fiókjában biztonságba helyezte személyes jegyzeteinek kéziratát, amelyekben Hitler és a náci vezetők takargatnivalóit leplezte le. Ez a dokumentum 1942-ig ismeretlen maradt. Mikor újra elővették, Hanfstaengl már Roosevelt utasításait követte.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár