2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hitler legközelebbi bizalmasából ellenségévé vált „Dr. Sedgwick”

2021. február 17. 15:08 Múlt-kor

A pálfordulás

Egy 1942 márciusában kelt FBI-jelentésben John Edgar Hoover, a hivatal vezetője arról számolt be, hogy az ottawai fogolytáborban személyesen találkozott Hanfstaenglel. A célja az volt, hogy megbizonyosodjon arról, tud-e információkat szolgáltatni a Harmadik Birodalom vezéréről. A tárgyalások felgyorsítása érdekében azt javasolta, hogy a brit követség engedélyezze Hanfstaengl beutazását az Egyesült Államokba.

Az egykori náci beleegyezett az együttműködésbe, s mintegy négyszáz német vezetőről szolgáltatott adatokat. Egyedül Hitlerről egy 68 oldalas jellemzést írt; a kulcsfontosságú információk segítségével a Harvard Pszichológiai Klinikája kielemezhette és feltérképezhette a Führer összetett személyiségét.

1944 szeptemberében a közelgő elnökválasztás miatt Hanfstaenglnek vissza kellett térnie Nagy-Britanniába, ugyanis Roosevelt ellenzéke kritizálni kezdte a túlzott figyelmet, amelyet a náci sajtó egykori vezetője kapott.

Dr. Sedgwick a háború végeztével visszaköltözött szülőhazájába, ahol tovább irányította a kiadó vállalatát, majd 1957-ben megjelentette emlékiratait, amelyben Adolf Hitler társaságában töltött saját élményeit öntötte szavakba.

A CBS 1940-ig a Harmadik Birodalomban tartózkodó újságírója így jellemezte a nácikból kiábrándult németet, akivel gyakran találkozott: „különc, nyakigláb férfi, akinek gúnyos észjárása valamelyest kompenzálta sekélyes gondolkodását.” A kitagadott náci mindkét főnökét, Hitlert és Rooseveltet is harminc évvel élte túl.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Adolf Hitler és Joseph Goebbels, Hanfstaengl első számú párton belüli riválisa a berlini Tempelhof repülőtéren 1933 táján. Hanfstaengl a kép jobb oldalán, Goebbels mögött látható.Hitler a landsbergi börtönben. Habár öt évre ítélték hazaárulásért, végül mindössze nyolc hónapot töltött rács mögött. Hanfstaengl felesége volt az, aki a kudarcba fulladt müncheni sörpuccsot követően öngyilkossággal fenyegetőző Hitlertől elvette a pisztolyt.Hitler és Hanfstaengl kampánykörúton 1930-ban. Hanfstaengl jelentős pénzösszeggel támogatta az ambiciózus politikus kampányát.Franklin D. Roosevelt elnök kabinetjének tagjaival. Az amerikai elnök mindent tudni akart a náci vezetőkről, és ki is használta a Hanfstaengl birtokában lévő információkat.Hanfstaengl az 1909-ben végzett Harvard-évfolyam 25. évfordulós találkozóján, 1934. Az 1975-ben elhunyt férfi jócskán túlélte mindkét „főnökét”.
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár