A vörösterror 133 napja

Híres személyek bizarr szokásai

2015. február 23. 10:20

Ki volt az a politikus, aki a kádban elterülve vitatta meg országának legfontosabb államügyeit? Melyik világhírű francia író ivott napi 50 adag kávét? Ki volt az a tudós, aki előszeretettel fogyasztotta az általa vizsgált egzotikus állatokat? Hét olyan történelmi személyt mutatunk, akinek furcsa szokására nem csak a kortársak kapták fel a fejüket.

Furcsa szokások

A feltaláló, aki irtózott a kerek tárgyaktól

Túlzás nélkül kijelenthető, hogy kevés olyan bogaras feltalálót hordott a hátán a föld, mint Nikola Tesla. A horvátországi Smiljanban, szerb szülők gyermekeként született világhírű fizikus több mint kétszáz szabadalmat jelentett be, az ő nevéhez fűződik többek között a többfázisú villamoshálózat, a váltakozóáramú motor, illetve a rádió feltalálása is - utóbbiért azonban 1909-ben az olasz Marconi kapott Nobel-díjat. Lényegében minden ipari és háztartási eszköz az ő háromfázisú elektromos rendszerével és indukciós motorjával készül.

Tesla mindig is hajlamos volt a neurózisra és a sértődésre, ráadásul tisztaságmániás volt, irtózott a kerek tárgyaktól és csak olyan szobában volt hajlandó megszállni, amelynek száma osztható volt hárommal. Azzal nem lehet vádolni, hogy túlzottan pazarolta volna az amúgy drága idejét: 2 óránál többet nem igen aludt, rendszerint hajnal háromkor kelt, s megállás nélkül este 11-ig dolgozott, de állítólag volt olyan is, amikor egyhuzamban 84 óráig a laboratóriumában kuksolt, anélkül, hogy akárcsak egy pillanatra is lecsukta volna a szemét.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!