A vörösterror 133 napja

Sorozatgyilkos vérével írta jegyzeteit az orvostanhallgató

2015. május 5. 14:15

A hírhedt ír sorozatgyilkos, William Burke vérével írta jegyzetét az Edinburghi Egyetem egyik medikusa. A bizarr dokumentumot május 15-én mutatják be az intézmény anatómiai múzeumában.

William Burke

Felettébb furcsa ötlete támadt egy edinburghi orvostanhallgatónak 1829 telén. Egyetemi társaival éppen egy boncolást nézett végig, amikor egyszer csak fogta és lopva "vérmintát" vett a halott fejéből. Jól tudta, mit csinál, hiszen a boncasztalon a hírhedt ír sorozatgyilkos, William Burke feküdt.

Az itt látható, Burke vérével írt jegyzetet először teszik közszemlére a sorozatgyilkos kivégzése óta eltelt több mint 180 esztendő óta. Sarah Deters, a bizarr dokumentumot őrző Edinburghi Egyetem anatómiai gyűjteményének kurátora a The Telegraphnak arról beszélt, hogy a jegyzet szerzőjének kilétét homály fedi, de minden jel arra utal, hogy az egyetem egyik hallgatója készítette.

Burke

A dokumentum az orvostanhallgató furcsa szokásáról árulkodik, hiszen egy Burke-emlékkönyv részeként találták meg, amelyben a tömeggyilkos életéről, peréről és felakasztásáról szóló újságkivágások találhatók. "Ez csak az emlékkönyv egyik része, nagyon hátborzongató" - közölte Deters.

Burke nyilvános akasztása igazi látványosságot jelentett: mintegy 20 ezer ember zsúfolódott össze 1829. január 28-án az edinburghi St. Giles-katedrális előtt, hogy tanúja legyen a hírhedt tömeggyilkos kivégzésének. A West Port-i munkás, William Burke és társa, William Hare 1828-ban tíz hónapon át tartotta rettegésben Edinburgh városát, mely idő alatt összesen 16 embert öltek meg. A két hírhedt gyilkos aztán - nem kevés pénz ellenében - az Edinburghi Egyetem professzorának, Robert Knoxnak adta át a tetemeket, hogy ott anatómiai vizsgálatokat végezhessenek rajtuk.

Burke

A sors fintora, hogy Burke tetemét kivégzése után röviddel szintén felboncolták. Valószínűleg ekkor nyílt alkalma az ismeretlen elkövetőnek arra, hogy vért vegyen a sorozatgyilkos fejéből. "Ez a jegyzet William Burke vérével íródott, akit 1829. január 28-án akasztottak fel Mrs. Campbell/Docherty meggyilkolása miatt" - olvasható a papíron, amely a gyilkosok utolsó áldozatára, Margery Dochertyre (leánykori nevén Campbell) utal. "A vért fejéből, 1829. február 1-jén vettem".

Az egyetem ugyan nem ellenőrizte az írás eredetiségét, de Deters amondó, a vérrel írt szöveg színe "teljesen eltér" a tintáétól. A jegyzet az Edinburghi Egyetem anatómiai múzeumában, május 15-étől lesz látható.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!