2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hét rettenthetetlen kalandornő, aki beírta a nevét a történelembe

2017. július 21. 18:32

Az első nő, aki meghódította az eget

Lilian Bland fiatal korában sportújságíróként dolgozott Írországban. A repülés iránti érdeklődését egy nagybátyjától kapott képeslap keltette fel, amely a francia repülőst, Louis Blériotot ábrázolta egyfedelű repülőgépével. A lány rövidesen a repülés megszállottjává vált, rendszeresen járt légibemutatókra és elhatározta, hogy nem csak a földről fogja szemlélni az akkoriban még igencsak extrémnek számító tevékenységet.

1910-ben hozzáfogott saját repülőgépének megtervezéséhez és megépítéséhez. Az új modellnek a Mayfly nevet adta, amely tulajdonképpen egy angol szóvicc volt arra utalva, hogy „ez vagy repülni fog, vagy nem”. Annyira izgatott volt, hogy első repülésével – vagyis az arra tett kísérlettel – még azt sem tudta kivárni, hogy megérkezzen a megrendelt benzintartály, ezért azt egy whiskey-s üveggel és egy hallócsővel igyekezett pótolni.

Bár a hevenyészett pótalkatrész nem vált be, hamarosan minden a helyére került és a gép még ugyanebben az évben a levegőbe emelkedett. Lilian Bland ezzel az első nő volt, aki egy motoros repülőgéppel sikeres repülést hajtott végre.

Még több alkalommal is repült a Mayfly fedélzetén, de végül aggódó édesapja alkut kínált neki: ha felhagy a repüléssel, vesz neki egy autót. Lilian figyelme ezt követően a motorsportok felé fordult, majd életének későbbi részében Kanadába költözött, ahol farmerkedni kezdett. Nyugdíjas éveire Angliában telepedett le és 1971-ben, 92 évesen hunyt el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Lilian Bland és a Mayfly

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár