2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hét meglepő tény az orvoslás történetéből

2016. február 17. 08:26

Az orvostudomány története tele van a különösebbnél különösebb esetekkel és gyógymódokkal. Caroline Rance The History of Medicine in 100 Facts című munkája segítségével ezúttal hét meghökkentő mozzanatot ismertetünk.

A világ első női orvosai

A Kairótól 30 kilométerre található szakkarai nekropolisz – Dzsószer lépcsős piramisával – Egyiptom legnépszerűbb turistacélpontjai közé tartozik. A piramistól nem messze található a világ első, név szerint is ismert, i. e. 2700 körül élt női orvosa (egyben női tudósa), Meritptah sírja, amelyen az orvosok elöljárójaként emlékeznek meg róla. Mintegy 200 évvel később egy Peszeset nevű orvosnő neve is felbukkant egy, a fia, a magas papi tisztséget viselő Ahethotep sírjában felállított sztélén. Pesezeset a műemléken lévő felirat alapján az „orvosnők felügyelője” (vagy elöljárója) címet viselte, ami arra utal, hogy az ókori Egyiptomban nem volt ritka, hogy nők is gyakorolták a hivatást. Bár sajnos nincs módunk alaposabban megismerni Meritptah és Pesezeset életét, az információkból nyilvánvaló, hogy az orvosnők megbecsült tagjai voltak az ókori Egyiptom társadalmának.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Római dombormű-ábrázolás egy páciensét kezelő orvosrólJacques Cartier találkozása indiánokkalFrançois-Joseph-Victor Broussais és egyik pácienseÍgy látta az ugandai műtétet Robert FelkinGyerekszületés-ábrázolás az ókori Egyiptomban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár