2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hét meglepő tény a római nőkről

2019. december 16. 19:17 Múlt-kor

A válás az apáknak kedvezett

A házasság felbontása gyors, könnyű és meglehetősen gyakori dolog volt az ókori Rómában. A házasság volt a társadalom olaja és ragasztója egyben, célja gyakran a politikai és egyéb, kevésbé személyes kapcsolatok építése volt.

Amikor egy házasság nem szolgálta már kellően a felek érdekét, azt rövid úton fel lehetett bontani.

Napjaink fejlett társadalmaival ellentétben a rómaiaknál nem volt jogi eleme a válásnak – ha a férj (vagy ritkább esetekben a feleség) kimondta, azzal gyakorlatilag meg is történt.

Az apák emellett lányuk nevében is kezdeményezhették annak válását férjétől – igen gyakori volt, hogy az apa megőrizte jogi hatalmát lánya felett azt követően is, hogy férjhez adta.

Ez a rendszer lehetővé tette, hogy az ara családja visszaszerezze a férjnek fizetett hozományt is, megőrizve a családi vagyont. A férjeknek egyetlen lehetősége volt ilyen esetben a fizetség megtartására – ha valamilyen úton bizonyítani tudták, hogy feleségük hűtlen volt.

A nőket vélhetően igen gyakran tartotta vissza a válás kezdeményezésétől az, hogy a római jog az apának kedvezett inkább a gyermekekkel kapcsolatos vitás esetekben.

A római nők valójában semmiféle jogokkal nem rendelkeztek gyermekeik felett, mivel az apai vérvonal mindenek feletti fontossággal bírt.

A válást követően a gyermekek legfeljebb akkor maradhattak édesanyjukkal, ha ez volt a kedvezőbb opció az apa számára.

Utóbbi esetre híres példa Augustus császár egyik lánya, az idősebb Julia és édesanyja, a császár második felesége, Scribonia esete.

Augustus a tisztán politikai okból létrejött frigyet már a gyermek születése után azonnal felbontotta, hogy elvehesse harmadik feleségét, Liviát.

Amikor később lázadó viselkedése miatt a császár száműzte Juliát, Scribonia önként lányával tartott Ventotene (római nevén Pandateria) szigetére.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Kép forrása: historyextra.comAz idősebb Julia fejszobra (kép forrása: Wikimedia Commons)Kép forrása: PinterestAz úgynevezett vindolandai táblák egyike, amelyen Claudia Severa egy születésnapi ünnepségre hívja meg Sulpicia Lepidinát (kép forrása: Wikimedia Commons)Livia, Augustus császár harmadik feleségének márványszobra (kép forrása: fineartamerica.com)Messalina császárné Hans Makart 19. századi festményén (kép forrása: ancient-origins.net)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár