2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hét meglepő tény a római nőkről

2019. december 16. 19:17 Múlt-kor

Az ókori „first lady” -knek gyakran jutott szerep a politika hátterében

A római nők nem vállalhattak közhivatalt, azonban nagy mértékben befolyásolhatták a választások eredményeit. Pompejiben például számos utcai falfirka tanúsítja, hogy nők is buzdították a közvéleményt egyik vagy másik jelölt támogatására.

A politikusok feleségei pedig napjaink állam-, illetve kormányfőinek feleségeihez hasonlóan segítették férjük imázsépítését, a jó családapa képét festve férjükről a nyilvánosság előtt.

A legtöbb császárkori uralkodó feleségük, nővéreik és húgaik, valamint lányaik segítségével meglehetősen idealizált képet igyekezett közvetíteni magáról a birodalom lakossága felé.

A pénzérmék és az uralkodói családról készült szobrok és domborművek rendszerint harmonikus, gyengéd belső viszonyokkal igyekezték ábrázolni annak tagjait, bármi is volt a valóság.

Amikor Augustus Róma első császárja lett, azzal igyekezett fenntartani magáról a szerény átlagember képét, hogy azt terjesztette, a drága kelmék helyett a nőrokonai által készített egyszerű gyapjúruhákat kedveli.

Mivel a gyapjúfonás az erényes római asszony ideálisnak tartott elfoglaltságai közé tartozott, a császári családot ezzel a helyes erkölcsök letéteményeseiként is ábrázolta.

Azonban ahogy napjainkban is, úgy a rómaiaknál is könnyen válhattak politikai teherré a politikusok és uralkodók feleségei és nőrokonai.

Miután Kr. e. 18-ban szigorú törvényeket hozott a házasságtörés ellen, Augustus kénytelen volt ugyanezen váddal száműzni – édesanyjával együtt – lányát, Juliát is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Kép forrása: historyextra.comAz idősebb Julia fejszobra (kép forrása: Wikimedia Commons)Kép forrása: PinterestAz úgynevezett vindolandai táblák egyike, amelyen Claudia Severa egy születésnapi ünnepségre hívja meg Sulpicia Lepidinát (kép forrása: Wikimedia Commons)Livia, Augustus császár harmadik feleségének márványszobra (kép forrása: fineartamerica.com)Messalina császárné Hans Makart 19. századi festményén (kép forrása: ancient-origins.net)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár