2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Hét arc a tömegből: az „időutazó”, az eltűnt, a hazug és a többiek

2020. szeptember 15. 08:24 Múlt-kor

Tánc Maónak

Lin Csenseng fotóriporter gyermekéneket és tapsot követve jutott el egy ötéves, copfos kislányhoz, aki mosolygó és tapsoló katonákkal volt körbevéve.

Az észak-kínai Harbin városának stadionjában álltak, amelyet megtöltöttek a Kommunista Párt szimpatizánsai, akik Mao Ce-tung párttitkár maratoni hosszúságú tanításait jöttek meghallgatni.

A 23 napos konferencia utolsó napján, 1968. április 28-án öt esztendős óvodások énekeltek a vezetőnek, és eljárták a „hűségtáncot”, amelyet Kína-szerte  a bányásztól az irodistáig mindenki ismert. Nem volt túl nehéz, a lényeg, hogy a kezeket az ég felé emelve kellett mozogni, ezzel is kifejezve a Mao iránti tiszteletet.

A gyermekek közül való volt a katonák közé keveredett Kang Vencsie is. Bár az elkészült hat fotón nem látszik, a kislányon érződött a kényelmetlenség és tudta, hogy jobb, ha nem hagyja abba idő előtt a táncot.

A kis sárgahajúnak elnevezett leánykát otthon, Vutaliencse városában végül éljenezve fogadták, hiszen táncával hírnevet szerzett a közösségnek.

Kína akkoriban a kulturális forradalom korát élte, amelyet Lin több tucatnyi kép segítségével dokumentált. Lefotózta, amint egy tartományi kormányzó fejét leborotválták, mert a hajvonala túlságosan hasonlított Maóéra, vagy amikor válogatás nélkül lőttek agyon „ellenforradalmárokat”.

Ezekben az időkben nem volt tanácsos eltenni a negatívokat, ám a fotós mégis megtette. 30 évvel később merte újra elővenni őket, és a táncos fotó az újságba is ismét bekerült, aminek segítségével sikerült megtalálnia a „kis sárgahajút”, akinek akkor már volt egy 12 éves gyermeke.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár