2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Hét arc a tömegből: az „időutazó”, az eltűnt, a hazug és a többiek

2020. szeptember 15. 08:24 Múlt-kor

Klántagok gyűrűjében

„A fehér ruhás klántagok fényképeinek előhívásakor jelentős nehézségekbe ütköztem. Volt néhány fedetlen arc, és ezen arcok jóval sötétebbek a ruhák fehérségéhez képest, szinte lehetetlen volt, hogy ne tűnjenek feketéknek. Szörnyen sajnálom” – szabadkozott W. Eugene Smith amerikai fotós, aki az 1950-es években többek között a Ku Klux Klan-utódszervezetekről készített fotósorozatot Észak-Karolinában.

Habár az 1951-es fényképen a KKK-vezető meglehetősen riadtan mutat a fotósra, és szemmel láthatólag a többi klántagnak sincs ínyére, hogy maszk nélkül kapta le őket valaki, a fajgyűlölő gárda ekkor már korántsem a „régi” volt.

A polgárháború után alakult, majd a több ezernyi fekete lemészárlása miatt 1870-ben betiltott szervezet az 1910-20-as években kezdte élni második virágkorát.

Ekkor már nem csupán az afro-amerikaiak, hanem a kommunisták, a katolikusok, a bevándorlók, a zsidók, sőt a szakszervezetiek is a célkeresztbe kerültek, a tagok létszáma pedig 3-6 millióra emelkedett, köszönhetően annak, hogy már főként erőszakmentes szervezetként hirdette magát. Több-kevesebb sikerrel.

A fehérek társadalmi elsőrendűségét hirdető klán támogatottsága 1930-ra drasztikusan lecsökkent, köszönhetően a magas tagdíjaknak, a korrupciónak és elsősorban David C. Stephensonnak, aki az indianai szervezet népszerű vezetőjeként 1925-ben halálra erőszakolt egy fiatal tanítónőt.

A második világháború után a Ku Klux Klan utódszervezetei kis – céljukul elsősorban feketék megfélemlítését kitűző – terrorcsoportokká degradálódtak.

Mikor azonban Martin Luther Kinggel az élen megjelentek a polgárjogi mozgalom aktivistái, a taglétszám ismét növekedni kezdett. Csakúgy, mint az éjszakai gyűlések, a templomgyújtogatások és a gyilkosságok száma.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár