2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Hét arc a tömegből: az „időutazó”, az eltűnt, a hazug és a többiek

2020. szeptember 15. 08:24 Múlt-kor

Aki nem volt hajlandó szalutálni Hitlernek

Bizonyára sokan ismerik a híres, 1936-os képet, amelyen több tucatnyi német munkás üdvözli náci karlendítéssel a Führert, ám egyikőjük – a szalutálás helyett – inkább látványosan keresztbe fonja karjait.

Ő volt August Landmesser, aki már 1931-ben belépett a pártba, remélve, hogy majd így munkát tud szerezni. Sikerült is, csakhogy két évvel később beleszeretett Irma Ecklerbe, aki történetesen zsidó származású volt, ami igencsak összeférhetetlen volt a hitleri eszmékkel.

Ahogy az is, hogy 1935-ben megkérte a kezét. Mikor kiderült a „fajárulás”, a Nemzetiszocialista Párt kirúgta tagjai közül a férfit.

Házassági kérelmüket is elutasították a nürnbergi törvényekre hivatkozva. Ezt követően született meg kislányuk, Ingrid 1935 októberében.

A nácikban csalódott Landmesser a hamburgi Blohm und Voss hajóépítő vállalatnál dolgozott, amely 1936. június 13-án új hajót bocsátott vízre.

Az ünnepségre magát Hitlert is meghívták, s míg hívei kiáltották a „Sieg Heilt!”-t, és lelkesen szalutáltak a vezetőnek, Landmesser csak keresztbe font karral állt.

A következő évben Dániába próbált szökni a család, ám a határon letartóztatták őket. A vád rasszgyalázás és fajkeverés volt. A férfit 1938-ban felmentették bizonyítékok hiánya miatt, és arra utasították, minden kapcsolatot szakítson meg a nővel.

Mivel erre nem volt hajlandó, három évre koncentrációs táborba került Börgermoorba. Sohasem látta többé kedvesét és a lányát. A Gestapo a második gyermekükkel terhes Ecklert is letartóztatta, a börtönben kellett megszülnie.

Feltehetőleg a bernburgi eutanázia-központban érte a vég, Landmessert pedig 1944-ben a frontra vitték, Horvátországban hunyt el. Történetüket másodszülött gyermekük, Irene a kilencvenes években írta meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár