2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hat találmány, amely forradalmasította a háztartások életét

2021. szeptember 3. 09:36 Múlt-kor

Az elektromos vasaló: sima ruhák parázs és égésnyomok nélkül

A tűzön vagy tűzhelyen melegítendő, avagy szénnel, parázzsal megtöltendő kezdetleges vasalók előkészítése és használata volt, hogy még a mosásnál is több időt vett igénybe.

A legegyszerűbb vasalókat – az időtakarékosság érdekében egyszerre többet – a tűzön melegítették, és amikor az éppen használatban lévő kihűlt, visszatették a tűzre, és egy forrót emeltek el onnan. A szén- vagy parázstartós vasalók esetében szintén megszakításokkal tűzdelt volt a munka, mivel újra és újra meleg szént vagy parazsat kellett beléjük helyezni.

Az 1850-es években megjelentek az első „önmelegítő” vasalók, amelyek földgázzal működtek: ekkor már sok helyen létezett a lakóépületekbe bevezetett gázhálózat, az eszközöket erre csatlakoztatva lehetett folyamatosan melegen tartani.

A 19. század második felében többen előálltak petróleummal, majd benzinnel működő, üzemanyagtartályos vasalókkal is, azonban – a gázos változathoz hasonlóan – ezek sem voltak a legbiztonságosabb vagy a legkönnyebb szerkezetek.

A New York-i illetőségű Henry W. Seely volt az, aki 1882-ben elsőként szabadalmaztatott egy elektromossággal melegített vasalót. Seely életéről meglehetősen keveset tudni, az azonban biztosnak tűnik, hogy a későbbiekben üzleti partnere volt Thomas Edisonnak, akinek számos szabadalmi kérvényén tanúként jelenik meg a neve.

Habár Seely úgy tűnik, nem tudott különösebb sikert kovácsolni találmányából, annak nyomán a vasalást megkönnyítő innovációk sora indult el: egy évtizeden belül már olyan elektromos vasalók kerültek piacra, amelyek a hőmérséklet szabályozását is lehetővé tették. Ezáltal már ki lehetett küszöbölni azt, hogy a vasaló kiégesse a ruhát – a mai, automatikusan lekapcsoló eszközöknél ez már úgy sem lehetséges, ha rajta felejtjük a ruhán a vasalót.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Egy korai mosogatógép használat közben, 1921.Josephine Cochrane egy 2013-ban kiadott román postai bélyegenA legkorábbi elektromos mosógépek egyike – még működőképes állapotban – az Üdvhadsereg használtcikk-boltjában, 1966.A Hoover Model 29 hirdetése 1936-bólKorai elektromos vasalóKorai kézi tekerős habverőA KitchenAid egyik népszerű modellje az 1930-as évekbőlSally Forrest amerikai színésznő bemutatja General Motors hűtőszekrényének tartalmát, 1950 körül
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár