2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

Hamarosan látogatható lehet Róma legendás alapítójának síremléke

2020. február 24. 10:22 MTI

Két éven belül megnyithatják a látogatók előtt azt a Kr. e. 6 századból való földalatti szentélyt, amely az ókori Róma első királyának, Romulusnak lehet a síremléke – közölte pénteken Alfonsina Russo, a római Colosseum Régészeti Park igazgatója pár nappal azután, hogy az olasz fővárosban bejelentették a szentély felfedezését.

Forum Romanum
A Forum Romanum (kép forrása: Wikimedia Commons)

A legendás Romulusnak, az örök város alapítójának tiszteletére emelt oltárt és a szarkofágot egy föld alatti teremben (hipogeum) találták meg a Forum Romanum területén. A mintegy 1,4 méter hosszú, tufából készült szarkofág egy kerek oltár előtt áll, amely a Kr. e. 6. századból származik.

A szentélyt a Curia Julia – ez volt a római szenátus találkozóhelye Julius Caesar idején –, bejárata alatt, egy az 1930-as években, a Forum Romanum renoválásának idején épült lépcsőszerkezet alatt tárták fel.

„A felfedezés új fényt vet Róma történelmére” – mondta el a pénteki sajtótájékoztatón Alfonsina Russo, a Colosseum Régészeti Park igazgatója, egyúttal bejelentve, hogy a 2500 éves helyszínt a tervek szerint „két éven belül megnyitják a látogatók előtt”.

A park közleménye szerint a szentély helye a Forum Romanumon belül egybeesik azzal a területtel, amelyet az ókori rómaiak Romulus sírjának tekintettek.

A szakemberek szerint azonban nem temetkezési helyről, csupán síremlékről – egy szimbolikus sírról – van szó, mivel a hagyomány szerint Romulus eltűnt egy viharban vagy a szenátorok megölték és darabokra szabdalták.

Halála után Romulust Quirinus néven istenként tisztelték. A park szerint a szentélyt nem sokkal a halála után emelhették, hogy „kultuszát és emlékét” ünnepeljék. A szentélyt 1899-ben fedezték fel először, ám hamar a feledés homályába merült, mivel nem tulajdonítottak neki jelentőséget.

Akkor agyagedényeket találtak a szarkofágban, de csontokat nem. A régészek most újra ásatásokat kezdtek a területen és tavaly novemberben elkezdték lebontani a lépcsősort, amely a szentély felett húzódott. A lelet valódi jelentősége csak az újabb ásatások és kutatások fényében vált világossá.

A tervek szerint áprilisban újabb munkálatok kezdődnek. Az ásatást vezető Patrizia Fortini szerint a szentély további részei tárulhatnak fel. „Hamarosan megtudjuk, hogy mi van még odalent” – jegyezte meg a szakember.

A római mitológia szerint az örök várost Romulus és Remus, Mars hadisten és Rhea Silvia papnő ikergyermekei alapították. Romulus magának akarta a hatalmat, ezért megölte Remust, és ő lett Róma első királya. A város alapítását a hagyomány Kr. e. 753. április 21-ére teszi.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár