Őrült uralkodók

Frida Kahlo műlába és híres vörös csizmája is Londonba látogat

2018. június 15. 09:59 MTI

Frida Kahlo személyes tárgyait mutatja be a londoni Victoria és Albert Múzeum szombaton nyíló tárlata, amelynek anyagát először állítják ki a festő szülőhazáján kívül. A kiállításon bemutatják Frida Kahlo ruháit, ékszereit, festményeit, családi fotóit, levelezését és fűzőit is.

Frida Kahlo és műlába

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be Frida Kahlo mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol a hányatott sorsú festőművész 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Férje a házat a mexikói államnak ajándékozta, itt működik a Frida Kahlo Múzeum. A tárlat most először látható Mexikón kívül: szombattól a londoni Victoria és Albert Múzeumban is bepillantást lehet nyerni a festő magánéletébe.

A kiállításon bemutatják Frida Kahlo ruháit, ékszereit, festményeit, családi fotóit, levelezését, fűzőit és műlábát is. Kahlo a lábon kínai hímzéssel díszített vörös bőrcsizmát viselt, még egy kicsiny harang is van rajta, hogy még trendibb legyen. Miért is járt volna ronda lábbal? Elvégre festőművész volt – mondta Circe Henestrosa mexikói társkurátor.

A német fotográfus apa és mexikói anya gyermekeként született Kahlo hatéves korában gyermekbénulást kapott, lába deformálódott. Halála előtt egy évvel jobb lábát amputálni kellett, ekkor készült számára a műláb, amelyet egyfajta műtárggyá változott.

Tizennyolc évesen súlyos buszbalesete volt, megsérült a gerince és ezután szinte egész életében fűzőt kellett viselnie. Több gerincműtét után az 1950-es években tolószékbe kényszerült. A baleset miatt fel kellett hagynia orvosi tanulmányaival, ekkor kezdődött művészi karrierje. 1928-ban csatlakozott a baloldali mexikói művészek csoportjához, ahol megismerkedett későbbi férjével, Diego Riviera festővel.

Ez volt a kezdete művészi karrierjének, de egyben fizikai leépülésének is – mondta Henestrosa, aki 2012-ben rendezett kiállítást Kahlo ruháiból a Kék Házban. Kahlo indián viselettel akarta megmutatni mexikói identitását. „A festőművész nagyon nőies volt, nem engedte, hogy fogyatékossága határozza meg személyiségét" – hangsúlyozta Henestrosa.

2019. nyár: Őrült uralkodók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Frida Kahlo indián ruháiFrida Kahlo önarcképe

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!