2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ferenc pápa magyar történészt nevezett ki a Történettudományok Pápai  Bizottságának tagjává

2021. február 22. 16:26

A Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének igazgatóját, Molnár Antalt nevezte ki a katolikus egyházfő a Történettudományok Pápai Bizottságának (Pontificio Comitato di Scienze Storiche) tagjává – adta hírül a Bölcsészettudományi Kutatóközpont weboldala.

Molnár antal az első magyar tagja a 67 éve fennálló vatikáni intézetnek. A történész negyedszázada kutatja a katolikus egyháztörténelmet, 18 könyve és több, mint 200 tanulmánya jelent meg Magyarországon és külföldön egyaránt. 2011 és 2016 között a Római Magyar Akadémia igazgatója volt, e minőségében számos nemzetközi tudományos rendezvényt szervezett, némelyiket a Vatikánnal együttműködésben.

A  Történettudományok Pápai  Bizottságát XII. Pius pápa alapította 1954-ben a Történettudományok Nemzetközi Bizottságának (Comité International des Sciences Historiques) vatikáni "nemzeti" bizottságaként.

Elődje egy bíborosi testület volt, amelyet XIII. Leó pápa állított fel 1883-ban, a Vatikáni Levéltár megnyitását követően, a történeti kutatások előmozdítása érdekében.

XII. Pius döntése a bizottság létrehozásáról a katolikus történetírás radikális megújulását jelezte, valamint az intenzív párbeszéd kezdetét az egyetemes történettudománnyal.

A bizottság a Vatikán legfontosabb történettudománnyal foglalkozó intézménye, elsődleges feladata a nemzetközi egyháztörténeti kutatások előmozdítása és koordinálása.

A testület összesen 32 egyházi és világi tagot számlál, akik elismert tudósok a világ minden tájáról. A bizottságnak eddig Közép- és Kelet-Európából mindössze két (egy lengyel és egy szlovák) tagja volt.

Ferenc pápa döntése nemcsak Molnár Antal történészi és tudományszervező tevékenységének elismerése, hanem fontos gesztus az 1990 után megújult magyarországi egyháztörténeti kutatások számára, továbbá komoly lehetőség a vatikáni magyar jelenlét erősítésére is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár