2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felékszerezve mumifikálták az egyiptomi nőt

2014. november 24. 16:05

A Középbirodalom idejéből származó, ékszerekkel teleaggatott női múmiát fedeztek fel régészek III. Thotmesz egyiptomi fáraó halotti temploma alatt.

A múmiát a Nílus jobb partján, Luxor városában, a III. Thotmesz egyiptomi fáraó (i.e. 1490-1436) halotti temploma alatt található nekropoliszban fedezték fel. A Középbirodalom (i.e. 2055-1650) idejéből származó, Ékszeres Hölgynek becézett múmia túlélte az elmúlt négy évezredet: mivel koporsója a beomlott tető alá szorult, elkerülte a sírrablók figyelmét.

A régészek éppen a környező sírok megtisztítását és helyreállítását végezték, mikor egy újabb koporsóra lettek figyelmesek: a 14. számú sír egyik kamrájának mennyezete még azelőtt leomlott, hogy a fosztogatók megjelentek volna. "A kőtömb egyaránt összezúzta a koporsót és a múmiát" - mondta el Myriam Seco, a Thutmosis III Temple Project vezetője.

Mikor a Seco vezette kutatócsapat szakemberei eltávolították a hatalmas kődarabot és felnyitották a fakoporsót, egy teljesen összetört női múmiát találtak benne. A harmincas évei elején elhunyt előkelő nőt féldrágakövekből és aranyozott lemezekből fűzött nyakláncával együtt mumifikálták. A nyakékhez egy finoman megmunkált, több mint 20 grammot nyomó, kagylót formázó aranymedál tartozott.

A múmia mindkét csuklóján aranykarkötők voltak, a bal és jobb bokája köré pedig ezüst bokaperecet tettek. "Ezek a ragyogó felfedezések megerősítik azt a feltételezést, hogy III. Thotmesz halotti temploma alatt egy, az egyiptomi elit számára épült temető terült el, ahol befolyásos és gazdag embereket, illetve családtagjaikat temették el a Középbirodalom idején" - fejtette ki a régész.

III. Thotmesz a 18. dinasztia hatodik fáraója volt. Gyermekként vált uralkodóvá, helyette mostohaanyja és nagynénje, Hatsepszut, a dinasztia ötödik fáraója, az ókori Egyiptom történetének legnagyobb hatalommal bíró nője vette át a hatalmat. III. Thotmesz csak Hatsepszut halála után, 22 éves korától kezdett önállóan uralkodni. Az egyik legnagyobb hódító fáraó volt: uralkodása alatt Egyiptom minden addiginál tovább terjeszkedett, s több mint ötven templomot építtetett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!