2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fáraók, indiánok, kincsek: hat híres átok a történelemből

2020. október 22. 15:42 Múlt-kor

Shakespeare elátkozott színdarabja

A színművészet világában számtalan babona köti meg a produkciók résztvevőinek kezét: balszerencsét hoz az, ha valaki jó szerencsét kíván egy színésznek – innen a „kéz- és lábtörést” kifejezés –, és az is, ha a Shakespeare-darab előadásán kívül bárki kiejti a száján a Macbeth nevet.

A hagyomány szerint a darab előadásait rendszeresen balszerencse kíséri, ami azzal is „bevonzható”, ha valaki felemlegeti a darabot. Ezt elkerülendő, a bevett eufemizmusok közé tartozik „a skót darab”, illetve „a bárd darabja”.

Az átok gyakran magyarázzák azzal, hogy a tragikus színdarabot jellemzően a rossz anyagi helyzetben lévő színházak teszik műsorra a nagyobb közönség vonzása érdekében, mások szerint viszont éppen ellenkezőleg, a darab nagy költségei képesek bedönteni a legnyereségesebben működő társulatokat is.

A valóságban a Macbeth-átok legendája inkább a merő kitaláció és a bizonyítékok szelektív kezelése által bizonyult ilyen tartósnak. A legelső, írásban fellelhető utalás Max Beerbohm angol kritikus és karikaturista tollából származik, aki – talán mert zavarta a darab korabeli népszerűsége – 1870-ben valótlanul állította, hogy még Shakespeare korában a Lady Macbeth-et elsőként alakító színésznő a premier előestéjén hirtelen meghalt.

Az átkot körülvevő mítosz azóta csak nagyobbra nőtt, az időről időre óhatatlanul előforduló színházi balesetek pedig sokkal nagyobb figyelmet kapnak, ha az „elátkozott” Macbeth előadása közben történnek, tovább táplálva a különös hiedelmet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
IV. Kázmér lengyel király (kép forrása: Wikimedia Commons)A Hope-gyémánt (kép forrása: Wikimedia Commons)Evalyn Walsh McLean, nyakában a Hope-gyémánttal (kép forrása: Wikimedia Commons)William Henry Harrison, az Egyesült Államok 9. elnöke (kép forrása: Wikimedia Commons)Tecumseh törzsfőnök (kép forrása: Wikimedia Commons)Macbeth és Banquo első találkozása a három boszorkánnyal Théodore Chassériau 1855-ös festményén (kép forrása: Wikimedia Commons)Sam Sianis, a vendéglős William Sianis unokaöccse Murphy egyik leszármazottjával a Chicago Cubs stadionjában, 1984.
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár