2023. nyár: Kedvenc keddi sorozataink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fáraók, indiánok, kincsek: hat híres átok a történelemből

2020. október 22. 15:42 Múlt-kor

Indián átok az Egyesült Államok elnökein

A 20. század közepén, a Kennedy-merénylet sokkhatása alatt az amerikai sajtó ismét egy különös „mintát” kezdett emlegetni: az Egyesült Államok rendszerint húszévente választ olyan elnököt, aki hivatali ideje alatt hal meg.

A sort William Henry Harrison kezdte, akit 1840-ben választottak meg, majd beiktatása után mindössze egy hónappal, 1841 áprilisában tüdőgyulladásban meghalt. Az 1860-ban megválasztott Abraham Lincoln ugyan túlélte első ciklusát, azonban 1864-es újraválasztása után nem sokkal, 1865. április 14-én végzett vele John Wilkes Booth golyója.

Az 1880-ban megválasztott James Garfield, az 1900-ban megválasztott William McKinley, az 1920-ban megválasztott Warren Harding, és az 1940-ben (harmadszorra) újraválasztott Franklin Roosevelt is hivatali ideje alatt halt meg különféle okokból, a sort pedig Kennedy zárta 1960-as megválasztása utáni 1963-as halálával. Ezen idő alatt a mintába egyetlen elnök, Zachary Taylor nem illeszkedett, akit 1848-ban választottak elnökké, és 1850-ben hirtelen betegségben (egyesek szerint mérgezés hatására) hunyt el.

A „mintát” egyesek már korábban is észrevették: az 1930-as években a hihetetlen történeteket publikáló Ripley's Believe It or Not magyarázattal is szolgált, miszerint egy átok felelős érte.

A kiadvány szerint az átkot a sauni törzsfőnök, Tecumseh mondta ki még 1811-ben Harrisonra és katonáira, miután győzelmet arattak felette a tippecanoe-i csatában (a törzsfőnök két évvel később, továbbra is a szövetségi csapatokkal folytatott harcban vesztette életét).

A történet számos tipikus jellemzőjét hordozza az indián átkokkal kapcsolatos toposzoknak, így minden bizonnyal az erre fogékony nem-őslakos körökben született.

Maga a „minta” egyébként úgy tűnik, megtört: az 1980-ban megválasztott Ronald Reagant 1981-ben egy merénylő két golyója is eltalálta, azonban az orvosok megmentették az életét, és 2004-ben, 95 évesen hunyt el, a 2000-ben megválasztott George W. Bush pedig életveszélyes incidens nélkül kitöltötte két ciklusra nyúló hivatali idejét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. nyár: Kedvenc keddi sorozataink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
IV. Kázmér lengyel király (kép forrása: Wikimedia Commons)A Hope-gyémánt (kép forrása: Wikimedia Commons)Evalyn Walsh McLean, nyakában a Hope-gyémánttal (kép forrása: Wikimedia Commons)William Henry Harrison, az Egyesült Államok 9. elnöke (kép forrása: Wikimedia Commons)Tecumseh törzsfőnök (kép forrása: Wikimedia Commons)Macbeth és Banquo első találkozása a három boszorkánnyal Théodore Chassériau 1855-ös festményén (kép forrása: Wikimedia Commons)Sam Sianis, a vendéglős William Sianis unokaöccse Murphy egyik leszármazottjával a Chicago Cubs stadionjában, 1984.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár