2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Évtizedeken át nem aludt az első világháborúban fejbe lőtt magyar katona

2021. július 26. 18:41 Múlt-kor

A legtöbb embernek komoly problémát okoz, ha munka, egy családtagja vagy ismerőse betegsége vagy egyszerű álmatlanság miatt alvás nélkül tölt el egy éjszakát. Ilyenkor az emberek szinte kivétel nélkül rendkívül feszültté, ingerlékennyé válnak, és alig várják, hogy ágyba kerüljenek. Képzeljék el, mi történne, ha évtizedeken keresztül nem tudnának elaludni. Egy Kern Pál nevű magyar férfival a 20. század első felében ez történt.

Halottként elkönyvelve

Az 1884-ben született Kern Pál az első világháborúban önként jelentkezett frontszolgálatra az Osztrák–Magyar Monarchia hadseregébe. A századparancsnokként szolgáló férfi 1915 júniusában, egy Lemberg (a mai Lviv, oroszul Lvov) mellett az oroszok ellen vezényelt hajnali roham során megsebesült.

Méghozzá elég súlyosan: egy orosz katona golyója a halántékán hatolt be, és a másik oldalon jött ki. Kern négy hónappal később tudta meg, hogy mivel kiesett a zsebéből a kis fémdobozban tárolt személyazonossági jegye, és egy szétroncsolt fejű katona mellett találták meg, hivatalosan halottnak nyilvánították.

Az igazi Kernt közben reggel a szanitécek elvitték. A sebesült katonát egy lembergi kórházba szállították, ahol az orvosok lemondtak róla, ám miután három hétig eszméletlenül feküdt, végül magához tért.

Ezt követően Budapestre került, ahol kórházról kórházra vándorolt (sőt, nem csak a magyar főváros kórházaiban, hanem vidéki szanatóriumokban is megfordult).

Az esetet tehát nagy szerencsével túlélte, ám hosszú ideig fejgörcsök gyötörték, és bár ezek idővel elmúltak, soha többé nem tudott elaludni. Ráadásul a háború után – mint mondta – „olyan idegkimerülés vett rajta erőt”, hogy évekig nem is tudott emberekhez szólni.

Nem meglepő tehát, hogy a katonaságtól hadnagyként történt nyugdíjazását követően egy ideig sikertelenül próbált meg visszailleszkedni a polgári életbe. Számos viszontagság után végül hivatalnokként sikerült elhelyezkednie az Országos Társadalombiztosító Intézetnél.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Orosz csapatok rohama Lembergnél egy orosz szatirikus propagandaplakáton, 1915.Sebesült magyar katonák visszatérése a galíciai frontrólSebesült osztrák katona kórházba szállítása az első világháborúbanVacsora után szundító férfi, 1930 körül.Hölgy egy budapesti postaládánál az 1940-es évek elején.Olvasva kikapcsolódó férfi 1920 körül
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár