2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Épségben fennmaradt fűszerszállítmanyra bukkantak egy középkori hajóroncsban

2023. március 6. 20:52 MTI

Egyedülálló rejtekhelyre bukkantak Svédország balti-tengeri partjánál: egy királyi hajó roncsát fedezték fel, amely belsejében jó állapotban megmaradt fűszereket találtak – többek között sáfrányfüzért, szemes borsot és gyömbért.

Gribshunden
A Gribshunden orrdíszéről készített gipszmásolat a svédországi Karlskronában található Blekinge múzeumban (kép forrása: Wikimedia Commons / Orf3us / CC BY-SA 4.0)

1495 óta a tenger fenekén

A János dán és norvég király tulajdonában lévő Gribshunden roncsa Ronneby partjánál nyugszik a mélyben, miután 1495-ben kigyulladt és elsüllyedt, miközben a király Svédországban rendezett politikai találkozóra tartott.

A hajóroncsot az 1960-as években fedezték fel sportbúvárok, az elmúlt években szórványos feltárásokat végeztek rajta. A korábbi merülések során orrszobrokat és gerendákat találtak.

A fűszerek a legutóbbi, Brendan Foley, a Lundi Egyetem régész kutatója vezette feltárások során kerültek elő a roncsba lerakódott üledékből.

„A Balti-tenger igen sajátos, kevés az oxigén, alacsony a hőmérséklet, kevés a sótartalom, így sok szerves dolog jó állapotban marad meg benne, amelyek a világóceánok rendszerében nem maradnának meg ennyire épen” – mondta Brendan Foley, aki szerint ilyen fűszereket találni azonban eléggé rendkívüli.

A fűszerek valaha státuszszimbólumnak számítottak, csak a gazdagok engedhették meg maguknak a sáfrányt és a fokhagymát, amelyeket Európán kívülről hoztak be.

A hajón talált fűszereket János király vihette magával Svédországba.

A leletet tanulmányozó Mikael Larsson, a Lundi Egyetem kutatója szerint ez az egyetlen olyan régészeti lelőhely, ahol sáfrányt találtak, ezért is egyedülálló és különleges.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár