A vörösterror 133 napja

Emma Hamilton kifinomult erotikus előadóművészetével bűvölte el Lord Nelsont

2018. április 26. 18:51 Jeki Gabriella

Az előkelő társaságokban Európa-szerte ismert névvé vált Emma Hamilton a 18-19. században. Az egykori angol prostituáltat botrányos szerelmi ügyei a legmagasabb körökbe repítették, egészen a nemzeti hős, Lord Horatio Nelson karjaiba. A pletykalapok minden lépésükről azonnal tudósítottak.

Lady Hamilton

Emma formálta meg az Egészség istennőjét is

A napóleoni háborúk során több fontos tengeri ütközet, köztük a döntő jelentőségű trafalgari csata győztes hadvezére, Lord Horatio Nelson 1793-ban menthetetlenül beleszeretett egy félvilági festőmodell és táncosnőbe, Emma Hamiltonba. Ám a hölgy igen figyelemre méltó múlttal rendelkezett. A valódi neve Amy Lyon volt, aki 1761-ben, az angliai Ness-ben, az északnyugat-angliai Cheshire grófságban született. Később többször nevet változtatott: először Emma Hart néven vált ismertté, majd felvette a Lady Emma Hamilton nevet. Egy kovács lányaként látott napvilágot, ám Henry Lyons kovácsmester Amy születése után két hónappal meghalt. A kislányt anyja, Mary Kidd nevelte fel, az észak-walesi Flintshire grófsághoz tartozó Hawarden városban. Amy nem járt iskolába és csak négyéves korában keresztelték meg.

Életének korai éveiről nem tudunk túl sok mindent. Kivéve azt, hogy 12 éves korában egy Thomas Linley nevű zeneszerző házában dolgozott dajkaként Londonban. Körülbelül 16 évesen hagyta el Linley háztartását, és egy Mrs. Kelly nevű hölgy házába költözött, aki történetesen egy bordélyház kerítőnője volt. Amikor azonban a szállásadó megtudta, hogy Amy részt vett a James Graham által vezetett Egészség és Házasság Templomának szertartásain, azonnal elkezdte „foglalkoztatni”. A férfi ugyanis gyakran tartott előadást a teremtésről és nemzésről, miközben éjszakánként néha akár 50 fontot is beszedett pároktól, hogy azok élvezhessék „Nagy Égi Pompás Ágyat”, amelyben mindig „tökéletes babák” foganhattak.

Mivel Emma feltűnően csinos volt, jól táncolt és énekelt, több férfitámogatója akadt. Még a legjobb úri körökből is. A bordélyházból később egy sussex-i kúriába költözött. A ház tulajdonosát Sir Harry Featherstonhaugh-nak hívták, aki hamarosan Emma patrónusává vált. Gyakran lehetett arról is hallani, hogy a nő meztelenül táncolt az ebédlőasztalon, hogy ezzel szórakoztassa a házigazda barátait. Ezt megkoronázandó, 1780-ban – amikor Emma betöltötte a 19. életévét – leánygyermeke született a házigazdától. A kisbaba az Emma Carew nevet kapta, akit hazaküldtek walesi nagyanyjához.

Emma neve 1782-re már igencsak jól ismertté vált a londoni közéletben. Több férfi kereste rajongva kegyeit: több alkalommal úgymond „kivették” a bordélyházból, majd kitartottjukká, szeretőjükké, ritkán esetben barátnőjükké tették őt. A korabeli ismert skót csodadoktor, a már említett James Graham „bemutatóin” Emmát meztelenül szerepeltette, mint az „Egészség Istennőjét” („Goddess of Health”). A prostituált mind egyre nagyobb népszerűségre tett szert: hamarosan már egy fiatal brit arisztokratával (Warwick első grófjának fiával), Charles Francis Greville-lel élt együtt. A fiatalember halálosan szerelmes lett Emmába, és egy festményt rendelt meg barátjától, George Romney-tól, aki látva a nő szépségét, nagyszámú romantikus portrét készített róla.

A boldogságuk azonban nem tartott sokáig: Charles tetemes mennyiségű adósságot halmozott fel és rájött, hogy jobban teszi, ha hozzáillő családból keres magának gazdag feleséget. Ezért Emmát Nápolyba küldte, ahol egyszerűen „átengedte” nagybátyjának, az idősödő Sir William Hamiltonnak. A brit kormány nápolyi nagykövete a csodaszép lányért cserébe kifizette Greville adósságait. Arra azonban senki sem számított, hogy Sir William Hamilton menthetetlenül beleszeret a nála 35 évvel fiatalabb lányba. Az arisztokrata társadalom legnagyobb megdöbbenésére 1791-ben a férfi a londoni Szent György templomban feleségül vette. Így lett a szeretőből nagykövetné excellenciás asszony.

Lady Hamilton hamar a társasági élet középpontjába került „Attitűdjeim” című, néha megbotránkoztató performanszai által, amelyekben mesterien keverte a tánc, a pózolás és a színművészet egyes válfajait. A Hamilton-szalon fogadásai egyre népszerűbbek lettek, és mindenki a gyakran mindössze néhány fátylat viselő Emmáról beszélt, aki különféle ógörög mondák és római történelmi események egyes momentumait adta elő.

Előadására egyszer még maga Johann Wolfgang von Goethe német költő, de több uralkodó is jegyet váltott. A görög időket idéző, lenge ruhák divatja is ekkor indult hódító útjára. Emma pedig egyre több, korában ünnepelt festőnek ült modellt. Lady Hamilton közben igen szoros baráti kapcsolatba került Mária Karolina nápolyi–szicíliai királynéval. IV. Ferdinánd nápolyi király felesége a bizalmába fogadta, és Emma, kapcsolatai révén, értékes társasági értesüléseket és diplomáciai információt gyűjtött számára. Rossz nyelvek szerint a két nő között leszbikus kapcsolat is alakult.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Emma, mint bacchánsnő, Westall 1805-ös olajfestményénA nílusi és a trafalgari csata győztes hadvezére. Lord Horatio NelsonKevés közös festmény maradt fent a szeretőkről: az ismeretlen festő Nápolyban örökítette meg őket

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!