2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Éles fegyverek sültek el a színpadon Shakespeare korának kocsmai hangulatú színházaiban

2022. augusztus 29. 18:01 Múlt-kor

Sötétség a teremben. Csend. És felgördül a függöny. Napjainkban így kezdődik egy színházi előadás, Shakespeare idejében azonban ez teljesen másképp működött: napfény világította be a színháztermet, káosz uralkodott, függönyt pedig még nem is használtak. A színházakban ettek, ittak, de még állatviadalokat is tartottak. Egy újfajta szenvedély volt ez, amely rövid időn belül a nép alacsonyabb rétegeitől kezdve egészen a királynőig a 200 ezer lakosú London lakosságának döntő többségét rabul ejtette. Rómeo és Júlia, Hamlet és Othello is ekkoriban, I. Erzsébet királynő és utódja, I. Jakab korában debütáltak a közönség előtt a fővárosi színpadokon. A történészek korábban csak a fennmaradt korabeli írott forrásokra támaszkodhattak, most azonban már tárgyi leletek alapján is bizonyítani tudják, hol is született meg a kor egyik első angol színháza, a Rose.

előadás
Az Ersébet-kori angol színházakban a női szerepeket fiatal fiúk játszották

A kezdetek

„A száznál is több aktív színésztársulat színészei a 16. század közepén fogadók udvarain mutatkoztak be profán (a vallási témák maradtak a templomban, illetve templomtereken) előadásaikkal” – magyarázza Cesare Molinari, a Színháztörténet című könyv szerzője.

A csavargók ellen hozott törvény arra kényszerítette a színészeket – amennyiben nem sikerült leszerződniük egyetlen nemesnél, és a királyi udvarban sem –, hogy találjanak maguknak egy állandó, stabil helyet, ahol legálisan felléphetnek.

Így jött létre Európa első olyan épülete, ahol fizetős előadásokat kínáltak, s így született meg az ötlet 1577-ben James Burbage színész és vállalkozó fejében, hogy színházat alapít London északi szélén.

A Burbage által egyszerűen csak Színház (The Theatre) névre keresztelt épület nyitott tetejű volt, csakúgy, mint a kocsmák és a londoniak által igencsak kedvelt állatviadaloknak (bika, medve, kutya, kakas) helyt adó házak.

A fából készült színházat néhány év múlva lebontották, és a Temze déli partján (Southbank) felhúztak egy új, hatszögletű épületet, a Globe színházat, versenyre kelve a környéken néhány év alatt megépülő színházak sokaságával.

Köszönhetően Burbage egyik vállalkozója, Philip Henslowe naplójának, illetve az elmúlt években végzett ásatásoknak, egy másik történelmi helyszínről, a Rose színházról is sok információval rendelkezünk. Maga William Shakespeare is itt dolgozott, mielőtt a Globe-hoz szerződött volna.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A színházba járás új elfoglaltság volt, amely igen gyorsan népszerűvé vált a 16. századi LondonbanWilliam Shakespeare (1564 – 1616)William Shakespeare a Rose színháznak dolgozott, mielőtt a Globe-hoz szerződött volnaA londoni Swan színház belseje Johannes de Witt 1596-os rajzán. Az 1593 körül a Bankside-on épült színház mintegy 3000 néző befogadására volt képesEdward Alleyn (1566 – 1626) Erzsébet-kori színész elegendő pénzt keresett karrierje során ahhoz, hogy egy várat vásároljon magánakA Globe színház a Temze partján, 1612 körül. A híres színház 1613-ban égett le egy, a színpadon elsütött ágyú okozta tűzben.Cserépedény- és pipadarabok, amelyek az elsőnek tartott londoni színház, az 1576-ban James Burbage által épített The Theatre ásatása során kerültek előA Globe színház belülrőlAz előadások során használt fegyverek mind valódiak voltak

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár