A vörösterror 133 napja

Elárverezik a padláson talált állítólagos Caravaggio-festményt

2019. március 11. 11:09 MTI

Június 27-én Toulouse-ban bocsátják árverésre a Judit lefejezi Holofernészt című festményt, amelyet 2014-ben találtak egy dél-franciaországi ház padlásán, és amelyet szakértők Caravaggiónak tulajdonítanak – közölték a brit fővárosban.

Caravaggio

Az 1607-ben keletkezett bibliai tárgyú kép jelenleg egy nemzetközi bemutatókörút részeként a londoni Colnaghi Galériában látható. Eric Turquin, az “elveszett” festmény vizsgálatát vezető francia művészettörténész szerint 150 millió eurót is megadhatnak érte. Főleg Európán kívüli érdeklődőkre számítanak. A több mint 400 éves festményt 2014 áprilisában egy csőtörés nyomán fedezték fel egy Toulouse környéki házban, ahol mintegy 150 évig rejtőzködött. A képen a bibliai Judit látható, aki Bethulia városában élt. Judit a várost körülzáró Holofernész asszír hadvezér táborába ment, és a hadvezér kegyeibe férkőzött, majd lefejezte őt.

A festményt nem vásárolta meg sem a francia állam, sem egyetlen francia közgyűjtemény, így a képre 2016-ban elrendelt kiviteli moratórium tavaly novemberi lejártával szabadon eladható. Az érdeklődés hiányát szakértők az eredet bizonyítatlanságával és a kért 120 millió eurós összeg nagyságával magyarázzák. Turquin szerint a festmény, amely “legalább 100 évet töltött a padláson”, meglepően jó állapotban van. Alapos és kezdetben titkos vizsgálaton esett át – mondta. Az egyik legjelentősebb Caravaggio-szakértő, Nicola Spinosa volt nápolyi múzeumigazgató szerint a bibliai Juditot ábrázoló festmény “csaknem bizonyosan a lombard mester keze munkája, még ha erre soha nem is lesz cáfolhatatlan bizonyíték”. Ez a második olyan Caravaggio-festmény, amely a részeg asszír tábornokot, Holofernészt lefejező Juditot ábrázolja. Az első, 1600-ra datált kép a római Barberini-palotában látható.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!