Hitler elfeledett szövetségesei

Egyedülálló fegyver-látványraktárral is készül az újranyitó Hadtörténeti Intézet és Múzeum

2017. február 1. 09:27 MTI

Megújuló kiállításokkal, új időszaki kiállításokkal és a fegyver-látványraktár megnyitásával is készül a szerdán újranyitó Honvédelmi Minisztérium (HM) Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HIM). A Hadtörténeti Intézet és Múzeum állandó kiállításai is megújulnak az idén.

Piavetól a Donig Dontól a Dunáig Magyarország katonai története 1918-1948-ig

Az időszaki kiállítások sorát a Töredékek - Az ostrom utáni Budapest, egy amerikai hagyaték tükrében című fotókiállítás nyitja meg. A látogatók nemcsak a képeken keresztül szembesülhetnek az ostrom utáni budapesti állapotokkal, hanem a bombázások során megsérült tárgyakat, robbanótesteket is szemügyre vehetnek - írták az MTI-hez eljuttatott tájékoztatóban.

militia.hu

Márciusban, majd ősszel egy-egy játékkiállítással várja a múzeum a családokat. A március 15-én induló Forradalmi Forgatag rendezvénysorozat kiemelt eseménye lesz a Schenk-katonakiállítás. A Schenk Károly budapesti fröccsöntő-mester által készített műanyag figurák - amelyek az 1980-as, 90-es évek népszerű magyar játékai voltak - között megtalálhatók például Mátyás király híres Fekete seregének alakjai vagy az 1848-49-es forradalom és szabadságharc osztrák katonái és magyar huszárjai.

militia.hu

A fegyver-látványraktár május 21-én, a honvédelem napján nyílik meg. A magyar katona, védő- és támadófegyverzetét bemutató tárlaton - négy teremben és az azokat összekötő folyosókon - több száz fegyver lesz látható a 9-10. századtól kezdve napjainkig, az összetett reflexíjtól a modern géppuskákig, gépkarabélyokig, géppisztolyokig. A kiállítás a tervek szerint naponta két alkalommal, tárlatvezetőkkel lesz látogatható. Ősszel, várhatóan szeptemberben nyílik egy másik játékkiállítás, amely a 20. század első felének gyerekjátékait mutatja be. A túlnyomó részt Magyarországon gyártott klasszikus katonai játékokat (katonafigurák, járművek, várak) a korszak történelmi eseményei ihlették. A kamarakiállítást a magyar hadseregben rendszeresített haditechnikai eszközök makettjei teszik teljessé.

militia.hu

Kiemelték továbbá, hogy a Hadtörténeti Intézet és Múzeum állandó kiállításai - köztük a II. világháborút bemutató: Piavétől a Donig című kiállítás, valamint a "... és legördült a vasfüggöny" címet viselő, az 1945-1989 közötti időszakot bemutató tárlat - is megújulnak az idén. Az országban több helyen megtekinthetik majd az érdeklődők az '56 könnycsepp című vándorkiállítást, valamint a 2016-ban a határokon túl is nagy sikert aratott A Doberdó hőse - Kratochvil Károly altábornagy, a sokoldalú hazafi című vándorkiállítást. Tavasztól késő őszig az idén is látogatható lesz a Lajta monitorhajó a Parlament előtt - olvasható a HIM tájékoztatásában.

Címkék
Galériák
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
 <br /><i>militia.hu</i> <br /><i>militia.hu</i> <br /><i>militia.hu</i> <br /><i>militia.hu</i>
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!