2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Egy zavaros vízű alabamai folyóban megtalálhatták az utolsó, Amerikába érkezett rabszolgahajót

2018. január 26. 11:27

Egy zavaros vízű alabamai folyóban kutatók vélhetően rábukkantak arra a hajóra, amely utolsóként szállított afrikai rabszolgákat az Egyesült Államok területére. A Clotildát közel 160 évvel ezelőtt rabszolga-kereskedők felgyújtották, hogy ne derülhessen ki, mit is szállítottak rajta valójában. 

Nemrég megtalálták egy olyan, elégett hajó maradványait, amely korban és méretben is megfelel a Clotilda adatainak, és ráadásul még azon a helyen is bukkantak rá, amelyről az egykori kapitány azt állította, hogy felgyújtották és elsüllyesztették.

A roncs lelőhelyét az alabamai Mobile-ban található folyódeltában általában ellepi a víz, ám most a keleti parton nemrég végigsöprő bomba ciklon hatására aszály idején rendkívül alacsony a vízszint. A roncsot Ben Raines, az AL.com alabamai híroldal környezetvédelemmel foglalkozó újságírója találta meg, aki szakértőket vitt a helyszínre, hogy alátámasszák előfeltevését.

Raines már régóta kutatta a helyszínt, és vizsgálataihoz rabszolga-kereskedők beszámolói mellett egy idős férfitól (akinek a családja az 1800-as évek óta a környéken lakik) is kulcsfontosságú segítséget kapott. Az idős úr 1907-ben született édesapja korábban, aszály idején megmutatta a hajó maradványait fiának.

Mint a Clotilda kapitánya, William Foster beszámolt róla, 1860-ban felgyújtotta és elsüllyesztette a hajót. Szakértők a nemrég megtalált hajót a 19. század közepére datálják és égésnyomokat is felfedeztek rajta. Úgy vélik, mintegy 3 méteres hajótest fekhet az iszapban, és remélik, találnak a rabszolgák „szálláshelyéül” szolgált ketrecekre utaló nyomokat is. Mindez egyre nyilvánvalóbban bizonyítaná, hogy valóban a Clotildát találták meg.

Greg Cook, a University of West Florida régésze úgy véli, a bizonyítékok nagyon ígéretesek, mivel úgy tűnik, minden egybevág: a helyszín, a hajó felépítése, az időszak, valamint az a tény, hogy a Clotildát felgyújtották, és a most megtalált roncson is égésnyomokat találtak.

1807-ben Thomas Jefferson, az akkori amerikai elnök tiltotta be a rabszolga-kereskedelmet Amerikában, ám illegálisan sokan továbbra is folytatták a tevékenységet, különösen a déli államokban. Mobile ebben központi szerepet játszott.

Történészek utánajártak, hogy mi lett azoknak a sorsa, akiket a Clotilda szállított Amerikába. Mindannyiukat felszabadították a polgárháborút követően, és Mobile közelében Africatown néven saját várost alapítottak, ahol saját nyelvüket beszélték, és saját iskolarendszerrel rendelkeztek. A közösség tagjai afroamerikai állampolgárok egyetlen olyan csoportját alkották, akik rabszolgák leszármazottjai, és tudták, hogyan kerültek az USA-ba. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
William Foster kapitányCudjo Lewis, eredeti nevén Kazoola utolsóként, 1935-ben, 94 évesen hunyt el a Clotilda utasai közül

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár