2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egy viking vezér vérvonalának útja Anglia trónjáig

2022. november 27. 11:20 Múlt-kor

Idegenek idegen földön

Azt állítani, hogy a korábbi fosztogatók beolvadtak, és száz esztendő után már meg sem lehetett őket különböztetni frank szomszédaiktól, súlyos hiba lenne. Irodalmi források és nyelvészeti bizonyítékok is azt mutatják, hogy a skandináv betelepedés a Brit-szigetekről és máshonnan 911 után még évtizedekig jelentős mértékű volt. Másszóval a formálódó hercegség urai és lakói továbbra is aktív résztvevői voltak az északi tengerek hajózási kultúrájának.

Hogy a 11. században is azok maradtak, azt jól mutatja a mód, ahogy II. (Tanácstalan) Æthelred angol király kereste II. Richárd herceg szövetségét, illetve a skandináv harcosok, akik előbb csak fosztogatták, majd meghódították Angliát.

Az is valószínű, hogy a kereszténység felvétele egy hosszan elhúzódó folyamat volt. A hercegség államszervezetének kiépítéséről árulkodnak a normann uralkodók 10. századi pénzei, amelyek közül még Hosszúkardú Vilmos idejéből származókat is ismerünk. Kifogástalan karoling mintára készültek, de korábban jelennek meg, mint a hasonló uralkodói pénzek Anjou és Blois grófságaiból, és egyértelműen jelzik, hogy a jövevények az új világuk legmagasabb köreihez tartozónak tekintették magukat, de érzékeltették sajátosságaikat és felsőbbségüket is.

A II. Richárd által uralt terület mégis Normannia és terra Normannorum, urai pedig Normanni néven váltak ismertté, mind az ott lakók, mind szomszédaik által. Nem számított, mennyire törekedtek a vegyes házasságokra és a kulturális beilleszkedésre a frankok között, a földet és népét az északi emberek otthonaként azonosították.

Egy késő 10. századi nem-normann történetíró a hivalkodóan keresztény hercegeket duces pyratarum, vagyis a „tengeri kalózok hercegei” néven emlegette, ami azt mutatja, hogy a normannok továbbra is pozitívan tekintettek a múlt társadalmi és kulturális örökségére.

A 11. század megdöbbentő fejleményeinek megértésében II. Richárd uralma kulcsszerepet játszik. Az írott források erényesként és kegyesként írták le, de emellett a katonai kultúrában is kiemelkedően járatos kellett legyen.

Richárd uralkodása idején kezdődtek az első utazások Normandiából és a környező régiókból Dél-Itáliába. Az ezekről beszámoló források nehézkesek és ellentmondásosak, de azt sugallják, hogy a 11. század második évtizedétől kezdve hol zarándokként, hol háborús szolgálatra induló szerencsevadászként indultak délnek az utazók. Mindeközben pedig II. Richárd katonai segítséget nyújtott VIII. Benedek pápának, és megkapta tőle a jóváhagyást a „normannok hercege” cím használatára.

A tenger felé tekintő tartomány hercegséggé alakult át, amelynek kapcsolatrendszere és befolyása behálózta Nyugat- és Dél-Európát – amit később nem csak Hódító Vilmos használt ki, hanem más, a Földközi-tenger vidékén utazó személyek is, akik közül a két testvér: Robert Guiscard és Roger, Szicília első grófja csak a leghíresebbek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Normann harcos 19. századi ábrázolásaSvédországi rúnakő. A Normandiában megtelepedő északiak nem felejtették el kulturális örökségüket.Hosszúkardú Vilmos életének részletei egy kódexbenHitvalló Eduárd, Anglia királyaNormann harcosok egy szicíliai templom oszlopfőjénA szicíliai Martorana templomot II. Roger normann király admirálisa építtetteHódító Vilmos, Normandia hercege és Anglia királya

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár