2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egy megbundázott bokszmeccs tette híressé a törvény mindkét oldalát megjárt vadnyugati hőst

2022. április 24. 15:48 Múlt-kor

Kétségtelen, hogy az amerikai vadnyugat egyik leggyakrabban emlegetett neve Wyatt Earpé. A hírhedt szerencsejátékos, kétes hírnevű emberből avanzsált törvényt és rendet védő pisztolyhős életéről számos legenda kering, amióta halála után elkezdtek megjelenni róla életrajzok és különféle más írások.

Wyatt Earp
Wyatt Earp 1869-ben vagy 1870-ben, 21 éves korában

A vándorlás kezdete

Wyatt Berry Stapp Earp 1848. március 19-én született az Illinois állambeli Monmouth-ban Nicholas Porter Earp és második felesége, Virginia Ann Cooksey negyedik gyermekeként. Nevét arról a századparancsnokról kapta, aki alatt édesapja a mexikói-amerikai háború során szolgált. Hét testvére, valamint apja első házasságából egy féltestvére volt.

A család 1849-1850-ben megkísérelte megtenni a hosszú, nehéz utat Kaliforniába, ahol San Bernardino megyében telepedtek volna le. Útközben azonban az egyik lány, Martha súlyosan megbetegedett, így az utat az Iowa állambeli Pellában megszakították.

Nicholas Earp a város közelében megvásárolt egy 160 holdas farmot, ahol a család letelepedett. Wyatt gyermekkora nagy részét itt töltötte.

1861-ben, az amerikai polgárháború kitörésekor Wyatt bátyjai, James és Virgil, valamint féltestvére, Newton csatlakoztak az Unió hadseregéhez. Az ekkor 13 éves Wyatt többször megpróbált utánuk szökni, azonban mindannyiszor hazavitték. Nagy szükség volt rá a farmon: mivel édesapja veteránként a helyi önkéntesek kiképzésével foglalkozott, Wyatt és öccsei, Morgan és Warren vezették a farmot.

1864 májusában Nicholas Earp vezetésével szekérkaraván indult útnak ismét San Bernardino felé, ez alkalommal decemberben meg is érkeztek úti céljukhoz. Wyatt és testvérei fuvarozó vállalkozásoknál találtak munkát, az ifjú így bejárt több délnyugati államot is. Az országrészt járva megtanult számos szerencsejátékot, valamint elsajátította az ökölvívást is, amelyben főként bíróként tett szert hírnévre.

A család 1868-ban visszaköltözött középnyugatra, a Missouri állambeli Lamarba, ahol Nicholas Earp rendőrkapitány, majd békebíró lett. Wyatt hamarosan csatlakozott hozzájuk, és apja helyére lépve a rendőrség vezetője lett.

Megismerkedett a 20 éves Urilla Sutherlanddel, akivel édesapja békebíróként 1870 januárjában össze is adta. Az új feleség éppen első gyermekükkel volt állapotos, amikor 1870 augusztusában váratlanul meghalt tífuszban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Amerikai marhatenyésztő fiával, lovaival és karámjaival az 1890-es években. Wyatt Earpnek már kamaszként vezetnie kellett a családi farmot.Egy vadnyugati város előkelő polgárai a 19. század második felébenWyatt Earp (b) és Bat Masterson 1876-ban a törvény védelmezőiként Dodge CitybenA kansasi Dodge City rendőri erejének tagjai 1883 körül. Álló sor: W.H. Harris, Luke Short, Bat Masterson, ülő sor: Charlie Bassett, Wyatt Earp, Frank McLean, Neal Brown.John Henry „Doc” Holliday 1882 körülA vadnyugat leghíresebb lövöldözésének helyszíne, a tombstone-i O.K. Corral romjai 1885-benTom McLaury, Frank McLaury és Billy Clanton holttestei. Mindannyiukkal Wyatt, Morgan és Virgil Earp (utóbbi mint a helyi marsall), valamint „Doc” Holliday végeztek az O.K. CorralnálHenry Fonda (1905–1982) Wyatt Earp szerepében a Clementina, kedvesem című 1946-os filmben, amely az O.K. Corral-i lövöldözéshez vezető eseménysorozatot dolgozza fel John Ford rendezésében
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár