2020. tavasz: Halálos tudomány

Egy apáca is segített II. János Pál merénylőjének elfogásában

2020. május 13. 17:17 Múlt-kor

„Ezer köszönet a szentnek. Sokáig éljen Jézus Krisztus!” – suttogta 2014. december 17-én II. János Pál pápa sírjánál egy középkorú török férfi, miközben egy virágcsokrot helyezett el a néhány hónappal korábban szentté avatott egyházfő végső nyughelyén.

Merénylet II. János Pál ellen
Kép forrása: worldhistory-photos.blogspot.com

Bár az őszhajú látogató látszólag nem sokban különbözött a Szent Péter-bazilikában található sírhelyt aznap felkereső több ezer turistától, valójában nagyon is kilógott a sorból. Ő volt az egyetlen, aki korábban megkísérelte meggyilkolni II. János Pált.

Mehmet Ali Ağca 1981. május 13-án 17 óra 17 perckor lőtt rá a katolikus egyházfőre, aki éppen audienciát tartott a Szent Péter téren összegyűlt több ezer hívő előtt. A merénylő 9 mm-es Browningjának négy golyója a pápát találta el, további kettő pedig megsebesített két turistát. A vatikáni biztonsági szolgálat vezetője több hívő – többek között egy apáca – segítségével azonnal elfogta Ağcát. Az egyházfőt súlyos sérülésekkel szállították kórházba. Bár vérállománya közel háromnegyedét elveszítette, a többórás műtét sikeresnek bizonyult. Ağcát 1981 júliusában életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek.

Bár a merénylet háttere máig homályos, a szakértők szerint könnyen elképzelhető, hogy – Ağca vallomásának megfelelően – a KGB és a bolgár titkosszolgálat is érintett volt az ügyben. II. János Pál ugyanis nem rejtette véka alá antikommunizmusát, ez pedig nem sokkal a pápa hazájában, Lengyelországban történt viharos események után, a hidegháborús feszültségek ismételt fellángolásának időszakában elegendő indokot jelenthetett a népszerű egyházfő félreállítására.

Akárhogyan is történt, a pápa már rögtön a merénylet után megbocsátott Ağcának, akit 1983-ban cellájában is meglátogatott. A muszlim merénylő még börtönévei alatt áttért a katolikus hitre. 2000-ben II. János Pál közbenjárására amnesztiával szabadult, ám hazájában, Törökországban egy korábbi gyilkosság miatt ismét leültették. 2010-ben, immár teljesen más emberként jött ki végleg a börtönből.

2020. tavasz: Halálos tudomány
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 370 ft 5 085 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!