Hitler elfeledett szövetségesei

Diákok tervezték meg a recski emlékpark látogatóközpontját

2017. február 3. 13:10 MTI

Sikeresen lezárult a recski emlékpark látogatóközpontjának tervezésére kiírt pályázat, amelyre a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) diákok ötleteit várta. A szakmai zsűri négy díjat osztott ki és további két pályázatot ítélt jutalmazásra érdemesnek.

Az első helyezett pályamű
Az első helyezett pályamű

Az első díjat és a vele járó 600 ezer forintot a Vörös Gergely, Hargitai Márk Máté, Süttő Réka, Szabó Attila és Komáromi Kinga által tervezett komplexum nyerte. A www.recskiemlekhely.hu oldalon megtalálható dokumentáció szerint az általuk tervezett épület tömege egy egyszerű eltört hasáb, "jelképezvén, hogy azoknak az időknek vége lett, ugyanakkor a kor lenyomata továbbra is számottevően megmarad életünkben".

Két második díjat osztott ki a zsűri: Urbán Jakab és Incze Sándor elképzelése, valamint Bagó Júlia és Borbély Fruzsina terve is 400 ezer forint jutalomban részesült.

Az egyik II. helyezett munka (Urbán Jakab, Incze Sándor)
recskiemlekhely.hu
A másik II. helyezett munka (Bagó Júlia, Borbély Fruzsina)
recskiemlekhely.hu

A 300 ezer forinttal járó harmadik díjat Beke András kapta. Emellett Kubinyi Hanna és Farkas Sára pályaműve mély gondolatisága miatt kiemelt megvételt, egy másik pedig a tudatosan kialakított labirintusszerű bejárása miatt megvételt érdemelt ki.

recskiemlekhely.hu
Kubinyi Hanna és Farkas Sára munkája
recskiemlekhely.hu

A NÖRI közleménye felidézi, hogy 2016 októberében írta ki az intézet a diákoknak szóló nyílt ötletpályázatot, amelyre mintegy két tucat munka érkezett be. A pályázatokat egy építészekből, történészekből és az egykori tábor túlélőit képviselő szervezet tagjából álló testület értékelte. A bizottság elnöke Radnainé Fogarasi Katalin, a NÖRI főigazgatója, társelnöke Füleky Zsolt építészeti és építésügyi helyettes államtitkár volt. A pályázatokat a zsűri egyszerre értékelte történetiség, emlékezet és kegyeletiség szempontjából, emellett fontosnak tartották annak mérlegelését, hogy az új fogadóépület milyen hatással lesz a látogatókra. A díjazott munkákat a www.recskiemlekhely.hu oldalon lehet megtekinteni.

A recski emlékpark egyike Magyarország történelmi emlékhelyeinek. Radnainé Fogarasi Katalin, az intézet főigazgatója a pályázat kiírásakor elmondta, hogy a park teljes rekonstrukciójának gondolata és szükségessége két évvel ezelőtt merült fel, mikor a középiskolai tananyagba ajánlásként bekerült, hogy amennyiben lehetséges, érettségiig a diákok látogassák meg az emlékhelyet. A jelenlegi infrastruktúra azonban nem teszi lehetővé, hogy az emlékpark kulturált körülmények között, nagy számban látogatókat fogadjon, ezért kezdődött el a közös gondolkodás a park jövőjéről a kormányzattal és a Recski Szövetséggel együtt. A fejlesztés első lépcsője a fogadóépületre kiírt ötletpályázat.

"Fiatalos gondolkodással és lendülettel szeretnénk kialakítani a fogadóépületet és a 21. század eszközeivel szeretnénk bemutatni a fiataloknak a kommunizmus egykori táborai közül az egyik legszörnyűbb, a magyar gulágnak is nevezett recski kényszermunkatábort" - fogalmazott korábban Radnainé Fogarasi Katalin.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
 <br /><i>recskiemlekhely.hu</i>Az egyik II. helyezett munka (Urbán Jakab, Incze Sándor) <br /><i>recskiemlekhely.hu</i>A másik II. helyezett munka (Bagó Júlia, Borbély Fruzsina) <br /><i>recskiemlekhely.hu</i> <br /><i>recskiemlekhely.hu</i>Kubinyi Hanna és Farkas Sára munkája <br /><i>recskiemlekhely.hu</i>

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!