2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

„Csak a halott indián a jó indián” – 7 véres mészárlás az amerikai indiánok történelméből

2018. március 9. 10:31

A Washita folyó menti mészárlás

Fekete Üst azon kevesek egyike volt, aki sikeresen el tudott menekülni a Sand Creek-i mészárlásból. Bár az indián főnök továbbra is békére törekedett az amerikaiakkal, szavai egyre kevésbé találtak értő fülekre saját népe körében. Miután pedig az amerikai kormány nem váltotta be korábbi ígéretét a a Sand Creek-i incidens túlélőinek kárpótlására és a telepesek előrenyomulása tovább zsugorította az indiánok számára kijelölt területeket, egyre inkább megszaporodtak az amerikaiak elleni támadások.

Az Indián Terület (a mai Oklahoma állam) katonai ellenőrzését felügyelő Philip Sheridan tábornok a polgárháború északi hősét, az Ír Hetedik Lovasezred parancsnokát, George Armstrong Custert bízta meg az indiánok elleni megtorlás vezetésével. Custer pedig nem is okozott „csalódást”. 1868 november 29-én egységével rajtaütött a Washita folyó mellett táborozó indián közösségre. Az ütközetben több mint 100 indián harcos esett el – köztük Fekete Üst is – és a becslések szerint mintegy 75 nő és gyermek vesztette életét. A „nagy győzelemről” Custer egy táviratban értesítette felettesét: „Egy, az indiánok éppen aludtak. Kettő, az asszonyok és a gyermekek kevés ellenállást mutattak. Három, az indiánokat megzavarta az új eljárásmódunk.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A Wounded Knee mellett legyilkolt indiánok eltemetéseA krík indiánok által elkövetett mészárlás a Mims erődben, amely Jackson megtorló hadjáratához vezetett

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár