2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Százmilliót adtak egy 1867-es bélyegért

2005. május 24. 14:52

Kőbányán 1867 szeptemberében adták postára a svájci aukción elkelt levelet.

1867. szeptember 8-án adták fel Kőbányán és másnap érkezett Bécsbe az a levél, amelyért egy svájci aukciósház árverésén mintegy százmillió forintot fizetett egy ismeretlen bélyeggyűjtő. Amint a Népszabadság Visnyovszki Gábor bélyegszakértőtől megtudta, a levél a Monarchia-korszak legbecsesebb darabjainak egyike, különlegességét a rajta lévő bélyegritkaság adja.

 

A zürichi Corinphila aukciósház a hét végén 85 ezer svájci frankért kiáltotta ki a 138 éves magyar levélritkaságot, és még a postatörténet szakembereit is meglepte, hogy az indulóárat sokszorosan meghaladva, ötszázezer svájci franknál koppant a kalapács. A rárakódó költségekkel együtt százmillió forintot is elérő bevételt egy jótékonysági szervezetnek, a Caritasnak ajánlották fel - - tudta meg a Népszabadság.

Abban az időben ugyanis az ötkrajcáros bélyegek voltak piros színűek, tévedésből azonban 3-as értékszámmal is nyomtattak piros bélyegeket, és ezek egy része kikerült a forgalomba. Máig azonban mindössze hat ilyen tévnyomatos bélyeg került elő, s közülük is csak kettő maradt fenn borítékon. Az egyik levelet egy nyolc évvel ezelőtti budapesti árverésen 38 millió forintért magyar állami befektetők szerezték meg, és jelenleg a budapesti Bélyegmúzeumban őrzik. A most eladott levél az ötvenes-hatvanas években került ki Magyarországról - a vasfüggönyön túlra - Ausztriába, a híres Jerger-gyűjteménybe. Az örökösök nélkül elhunyt osztrák filatelista, Anton Jerger hagyatékából jutott végül a mostani aukcióra a Felix Pfeiffernek címzett levél, s érte el minden idők legnagyobb magyar bélyegárát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár