2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ügynök volt a szarajevói szlovák nagykövet?

2005. május 18. 11:25

A csehszlovák kommunista államrendőrség ügynöke volt Miroslav Mojzita, Szlovákia jelenlegi szarajevói nagykövete, aki őrnagyi rangban és diplomáciai posztokon is felderítőként dolgozott a hírhedt StB-nek - adta hírül hétfőn a Pozsonyban megjelenő SME.

A liberális szlovák napilap az ügynöklisták közzétételére hivatott Nemzeti Emlékezet Intézetének (ÚPN) dokumentumai alapján tárt fel olyan adatokat, amelyek szerint a magas rangú szlovák diplomata az 1989-es rendszerváltásig felfelé ívelő karriert futott be az StB kötelékében, ahol 1975-ben önkéntesként kezdte, majd négy év alatt szakosztályvezető parancsnok-helyettesi pozícióig jutott, mielőtt 1979-ben a szlovák külügyminisztérium állományába került. Egy év múlva már a pekingi nagykövetség második beosztottja volt, ahol tényleges munkaköre szerint a felderítés referenseként dolgozott. 1987-től már Delhiben, az StB legmagasabb rangú felderítőjeként, rezidensként tevékenykedett - számolt be róla a lap, amely hasonló részletességgel ismertette Mojzita soklépcsős diplomáciai karrierjét, egykori díjazásának, szolgálati esküjének dokumentumait.

Az üggyel több írásban foglalkozó lap megírta, hogy Miroslav Mojzita aktívan részt vett az 1995-ben aláírt magyar-szlovák alapszerződést előkészítő szakbizottság és a tárgyalóbizottság munkájában. Az újság nem tesz említést arról, hogy a szlovák diplomata a magyar-szlovák kisebbségi vegyes bizottság szlovák társelnökeként több kétoldalú tárgyalássorozat, így a kedvezménytörvény ügyében folyó tárgyalásoknak is aktív részese, a kedvezmények szlovákiai alkalmazhatóságáról született megállapodás szlovák tervezetének kidolgozója volt. Mojzita jelenleg is - a legközelebb június derekán ülésező - kisebbségi vegyes bizottság szlovák társelnöke.

A lap az ügyben megkereste a szlovák külügyminisztériumot, de a tárca az esetet nem kívánta kommentálni. Juraj Tomaga külügyi szóvivő annyit mondott, hogy "mindenkinek személyes ügye, hogyan számol el önmaga előtt" azzal, hogy a Nemzeti Emlékezet Intézetének levéltárában reá vonatkozó dokumentumok találhatók. A szóvivő hozzátette: a külügyminisztérium igazodik a közszolgálati törvény rendelkezéseihez és a magas rangú közszolgálatra jelölt személyek átvilágítására, alkalmasságának vizsgálatára hivatott Nemzetbiztonsági Intézet (NBÚ) döntéseihez, amely Mojzitát ugyan nem igazolta le, mégis nagykövetként dolgozik, jóllehet, államtitkokhoz így sincs hozzáférhetősége.

Korábbi sajtóközlések szerint a szlovák külügyminisztériumban legalább tizenöt olyan személy dolgozik, aki egykoron együttműködött a kommunista államrendőrséggel. Szlovákiában nincs olyan jogszabály, amelynek alapján az egykori ügynökök bármilyen közszolgálati tisztség betöltésében akadályoztatva lennének. Azt valójában csak alkotmánymódosítással lehetne elérni, de politikai akarat híján ez aligha következik be.

(MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár