2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elárverezik Renoir személyes hagyatékát

2005. május 18. 12:00

Egy marylandi aukciós ház szombaton árverésre bocsátotta volna egy tételben Auguste Renoir francia festőművész személyes tárgyait, de érdeklődök hiányában a gyűjtemény darabjait egyenként próbálják hétfőn értékesíteni - hozta nyilvánosságra a tényt a Le Figaro egy felháborodott, az Egyesült Államokban élő francia művészetpártoló levele nyomán, amelyet a francia konzervatív lapon kívül eljuttatott a francia kulturális miniszternek és a két ország amerikai illetve francia nagykövetének.

Korábban


85 éve halt meg Pierre Auguste Renoir

A francia festő az impresszionizmus egyik legjelentősebb képviselője volt.

Renoir
Az 1994-ben alapított, szinte ismeretlennek számító Hantman,s Aukciós házat Auguste Renoir (1841-1919) azóta elhunyt legkisebb unokája bízta meg tavaly júniusban a francia impresszionista festő személyes hagyatéka elárverezésének lebonyolításával. A tárgyak nagy része a Renoir-család franciaországi tengerparti házából érkezett a 90-es évek végén az Egyesült Államokba, ahol a Paul nevű unoka a francia adóhatóságtól menekülve keresett menedéket. Paula Hantman a gyűjtemény 136 tárgyáról összeállított egy 125 oldalas listát, és a szerinte "óvatosan" 250-350 ezer dollárra becsült hagyatékról egy tételben meghirdette az árverezést. Ezek után értesítette az összes francia, amerikai és japán múzeumot.

"Régóta tudomásunk van a gyűjtemény nem is annyira művészi, mintsem dokumentális jelentőségéről. A család már egyszer 1 millió dollárért megpróbálta eladni, most harmadáért árulják" - válaszolta a Francia Múzeumok igazgatósága a Le Figaro megkeresésére, de nem árulta el, hogy részt kíván-e venni az árverésen. A Musée d,Orsay névtelenséget kérő - a lap újságírója szerint ideges - képviselője szerette volna, ha az árverés ténye titokban marad azért, hogy "az árak ne emelkedjenek". De azt elárulta, hogy több, Renoir művészetével foglalkozó intézmény érdekelt abban, hogy ne értékeljék túl magasra a hagyatékot az árverésen. A francia lap sejtetése szerint miután egy összehangolt amerikai-francia diplomáciai intézkedésnek köszönhetően senki nem jelentkezett a szombatra meghirdetett árverésre, az aukciós ház vezetője hétfőre halasztotta a gyűjtemény tárgyainak most már darabonkénti árverését.

Eközben a család Franciaországban élő részének nevében Sophie Renoir színésznő az árverésre kerülő tárgyak egy részéről szombaton azt állította, hogy soha nem képezték Auguste Renoir tulajdonát, és ügyvéd útján mindent megtesz, hogy a személyes iratok visszakerüljenek a család tulajdonába. A személyes tárgyakon és bútorokon kívül a hagyatékban található Renoir francia művészekkel és a "drága barátnéval" folytatott levelezése, melynek 38 darabja az alkotói folyamatról és a Renoir-család életének mindennapjairól szolgál érdekes részletekkel, továbbá 114 családi fotó, Renoir személyes jegyzetei, értékes rajzai és néhány, még soha ki nem állított olajfestménye.

(MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár