2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A magyar honvédség a második világháborúban

2005. május 2. 10:22

Ungváry Krisztián munkája a magyar királyi honvédség második világháborús hadműveleteit dolgozza fel.

Ungváry Krisztián életrajza, publikációi

A mostanában ügynökügyek kapcsán is ismertté vált fiatal történész részletgazdag és kihagyhatatlan munkával jelentkezett a magyar könyvpiacon. Az Osiris Kiadó gondozásában megjelent monográfia a nagy sikert aratott - Corvina Kiadó által jegyzett - jelenleg ötödik kiadását élő Budapest ostroma stílusában és ahhoz hasonló részletességgel tárgyalja a honvédség harcait külföldön, valamint magyar területen. Ezt egészíti ki az általános helyzet, a tágabb hadműveleti összefüggések, valamint a Magyarországon harcoló nem magyar csapatok tevékenységének bemutatása. A katonai eseménytörténet mellett a szerző fontosnak tartja a polgári lakosság sorsának ábrázolását, a háborús bűncselekmények kérdésének taglalását is.

A szerző szerint "a magyar honvédség II. világháború tevékenységéről már sok könyv született, ...sok kérdést a kutatások azonban nem tártak fel, sőt az érdeklődő számára a tárgyban a mai napig nem áll rendelkezésre modern szemléletű és tudományos igényű áttekintő monográfia". Ungváry szerint saját kötete sem törekszik teljességre, ám tízéves kutatásai alapján majdnem sikerült elérnie ezt a szintet. Az eddigi munkákban háttérbe szoruló kérdések részletes elemzése és bemutatása különleges hiánypótló munkává avatják a könyvet. "Fontosnak tartottam azt is, hogy a történtek bemutatása során ne csak a tábornokok, hanem az egyszerű katonák és a szenvedő lakosság nézőpontja is megjelenjék. A II. világháború [ugyanis] az első olyan fegyveres konfliktus, amelyben szinte teljesen elmosódtak a lakosság és a hadsereg közti határok".

A magyar hadtörténetírásban első alkalommal tárgyalja részletesen az ukrajnai magyar megszállást, valamint az 1. hadsereg harcainak történetét. Előbbi kapcsán elemzi a német megszállási politikát, és a "mozgástér-kényszerpálya" szempontjából mutatja be a magyar megszállás és az ezzel kapcsolatos háborús bűncselekmények kérdését. Magyarország 1944 végétől 1945 áprilisáig a II. világháború fő hadszínterévé vált. A Wehrmacht nem kevesebb mint öt nagyszabású hadműveletet indított magyar területen annak érdekében, hogy visszaszerezze a stratégiai kezdeményezést. Itt vetették be a legnagyobb tömegben a háború legmodernebb fegyvereit.

A munkát a honvédség zászlóalj-ezred-dandár-hadosztály szintű alakulatainak regisztere egészíti ki (melynél `a katonai levéltári források 90%-a megsemmisült. Egyetlen hadsereg vagy hadtest hadinaplója sem maradt meg...Források hiányában sok alakulatról eddig szinte semmit sem lehetett tudni.` ). Külön figyelmet kap az 1944-1945-ös harcok kapcsán a német-magyar erőviszony és a magyar részvétel arányainak tárgyalása, amelyet kéthetes bontásban a bevethető harckocsik, nehéz páncéltörő ágyúk, gyalogzászlóaljak és tüzérütegek adatai illusztrálnak.

 

 

Gazdag táblázat, térkép-, kép- és forrásanyag segíti a tájékozódást és az eligazodást a könyv során, mely hosszú időre rabul ejti olvasóját, ha az nem is a hadtörténelem megszállottja. A könyv törzsanyaga 500 oldal, és bár ennek végigolvasása nem túl egyszerű, ám talán mégis segíthet megérteni egy mára már alig ismert kort. "Ennek a könyvnek sajnos már csak kevés olyan olvasója akad, aki maga is átélte a világháborút. Egyre kevesebben tudják átérezni azoknak a szenvedéseit, akiknek az életveszély, a nélkülözés és a háborús szörnyűségek éveken keresztül mindennaposnak számítottak. A múlttal való szembenézés és az áldozatok elsiratása azonban nemcsak az érintettek feladata, hanem az egész társadalomé."


Bolti ár: 4 500 Ft
Fókusz Online ár: 4275 Ft
Kiadási év: 2004
Oldalszám: 604
ISBN: 963-389-685-1

 

A könyv idekattintva megvásárolható a Fókusz Online könyváruházban is

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár