2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Küladósság Múzeum nyílt Argentínában

2005. május 3. 09:55

Az intézmény feltehetően egyedülálló a világon. A Nemzetközi Valutaalapot (IMF) - amelyet a latin-amerikai ország leginkább hibáztat legutóbbi adósságválságáért, mert az IMF nagyban bátorította a 90-es években a kölcsönfelvételt - egy rózsaszín babakonyha jelképezi.

Korábban

Peron menekíttette a háborús bűnösöket
Argentin történészek birtokában jutott iratok szerint egy Robert Freude nevű argentin ügynök által szervezett hálózat csempészte ki Európából - Milánón, Madridon és más városokon keresztül - Buenos Airesbe a náci háborús bűnösöket.

Miért éppen Argentína?
Az igazi Odessza című könyvében Uki Goni a nácik és Argentína kapcsolatát vizsgálja. Nem kétséges, a nácik vonzalommal tekintettek a volt katonai uralom alatt lévő Argentínára, bár semmi sem bizonyítja egyértelműen a szoros ideológiai kapcsolatot a két uralmi rendszer között. A tudományosság igényével, aprólékos műgonddal megírt könyv bemutatja, hogy a nagy világégés után a felelősségre vonás elől menekülő náci háborús bűnösök miért éppen Argentínában tudtak menedéket találni. A mű címe nem véletlen. Goni a találó mondattal Frederich Forsite nagy sikert aratott regényére, `Az Odessza ügyirat`-ra utal.

`Mindig olyan naivak vagyunk, hogy hiszünk a külföldi varázsreceptekben, aztán rádöbbenünk, hogy üres a sütőnk, üres a hűtőnk` - mondta magyarázatként Eduardo Lopez, a múzeum szellemi atyja.

 

 

A kiállítás nem csupán a három évvel ezelőtti gazdasági összeomlásba torkollt adósságfelhalmozással foglalkozik, hanem jóval korábbra is visszanyúlik, egészen az 1800-as évek elejéig, amikor szintén mély kátyúba jutott az argentin gazdaság. Az utóbbi 30 év kölcsönzési krónikája ugyanakkor természetesen jóval részletesebben szerepel az anyagban.

 

Az egyik fő attrakció a fekete lyuk, amely mindent elnyel, mármint ez esetben minden kölcsönpénzt. Lehetett volna persze a világűr helyett jóval földibb jelképet is választani, pl. egy feneketlen zsákot, bár a csillagászati összegekhez közelebb áll egy égitest.

 

(Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár