2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

50 éves a szegedi Ságvári Gimnázium

2005. március 8. 12:03

Az idén ötvenéves szegedi Ságvári Gimnázium, a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnáziuma a Móra Ferenc Múzeum új történeti kiállításának témája. A csongrádi megyeszékhely kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszerrel rendelkező iskolájának jubilemuni tárlatán eredeti tablók, fotók, oktatási eszközök, dokumentumok segítségével elevenítik föl a mozgalmas évtizedeket.

Móra Ferenc Múzeum
A Csongrád Megyei Önkormányzat Múzeuma

A tárlaton eredeti tablók, fotók, dokumentumok segítségével elevenítik föl az iskola mozgalmas évtizedeit. Láthatók az intézmény vezetői, kiváló tanáregyéniségek, szó esik diákokról, akikből országosan elismert tudósok, művészek, szakemberek lettek.

Külön érdekességet jelent az a néhány oktatási eszköz, amely bemutatja azt a fejlődést, amely az ötven év alatt az öreg Continentál írógéptől a számítógépig, a még a kolozsvári egyetem leltári céduláját viselő fizikai eszköztől a digitalizált korszakig vezet. Öreg orsós magnó, karos lemezjátszó, stencilgép és más eszközök idézik a letűnt éveket.

 

Hatvan éve lőtték le Ságvári Endrét
Móra Ferenc, a szabadkőműves médiaszemélyiség
Köztisztasági állapotok 1912-ben Szegeden
Szegeden kelta leleteket tártak fel
A kiállítás külön figyelmet szentel az iskola kiváló zenei oktatásának, az énekkar országos sikereinek, továbbá annak a kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszernek, amelyet az iskola nyelvi tagozatos osztályai Európa országaival kiépítettek. 1955-ben vetődött föl, hogy a városban egy harmadik gimnázium megnyitására is szükség lenne. 1955. szeptemberében el is indult az Állami Általános Gimnázium névre hallgató intézmény, mely 1956. januárjában vette fel a Ságvári Endre Gimnázium nevet. 1956. ősze és 1957 tavasza között Hunyadi János Általános Gimnázium néven szerepelt, majd ősszel ismét visszatért a Ságvári Endre névhez, amelyet azóta is visel. Az intézmény 1958-tól a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnáziumaként működik.

 

(Múlt-kor / Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár