2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Negyedszázados a Herman Ottó Múzeum ásványtára

2005. március 2. 10:03

25 éves születésnapját ünnepli a miskolci Herman Ottó Múzeum ásványtára; az országban jelenleg ez az egyetlen olyan gyűjtemény, amely a teljes magyarországi ásványvilágot bemutatja - tájékoztatta a múzeum ásványtárának osztályvezetője az MTI-t.

 `Az ásványtár huszonöt éves történetében tíz évvel ezelőtt jött el a fordulópont, amikor is a nyilvánosságnak is megmutattuk a fantasztikus gyűjteményt; a Magyarország ásványai című kiállítást 1995-től tekinthetik meg a látogatók a miskolci Herman Ottó Múzeumban` - mondta Fehér Béla, nemzetközi jelentőségűnek nevezve a tárlatot. A hazai ásványtársulásokat - keletről nyugat felé haladva - hat teremben mutatják be.

 

Szakáll Sándor, a Miskolci Egyetem Ásvány- és Kőzettani Tanszékének vezetője arról számolt be, hogy a felsőoktatási intézmény és a múzeum munkatársai között kialakult jó kapcsolatnak köszönhetően a kutatómunka évek óta együtt folyik. "Márciusban ezt hivatalosan is megpecsételjük, aláírjuk a két intézmény közötti együttműködési megállapodást" - mondta a tanszékvezető. Kiemelte: a Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivál is közös rendezvény, amely ez évben már huszonharmadik alkalommal várja a "kövek szerelmeseit" március első hétvégéjén az egyetem aulájában.

 

"Ez egy stabil találkozópont, ahol évről-évre összejöhetnek az ásványgyűjtők és a szakemberek; minden évben központi kiállítással színesítjük a programot, idén sem lesz ez másként" - mondta Szakáll Sándor. Hangsúlyozta: két különleges tárlatot mutatnak be, az egyik egy jelentős magyar ásványgyűjtő anyaga, a másik pedig "az Erdélyi-érchegység világhírű arany-, ezüst- és tellúrtartalmú érctelepeinek ásványaiból készült összeállítás, amelyek közül a legtöbbet itt találtak meg először a Földön, például a szilvanitot, vagy a nagyágit".

 

"A Selmeci ásványgyűjteményként ismert kincsekből most először láthatnak az érdeklődők egy válogatást, amely páratlan érték" - ismertette a tanszékvezető. Elmondta: a kiállításhoz és a rendezvényhez kapcsolódik az Erdélyi-érchegység bányahelyeit bemutató régi képeslapgyűjtemény, amely március 5-től tekinthető meg a Miskolci Egyetemen.

 

(MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár