2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

József Attila emlékév lesz Peruban is

2005. február 28. 13:03

Peruban keveset tudnak József Attiláról, hisz költészetét az irodalomkedvelők csak a Limában spanyolul megjelent kötete, vagy néhány kubai kiadvány alapján ismerhették meg eddig, de talán a centenáriumi emlékév változtat a helyzeten - bizakodik dr. Kosárka József, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete.

Mint ahogy a magyar diplomata tájékoztatta az MTI-t, a József Attila emlékév nyitórendezvényére február 25-én kerül sor a limai Casa Museo José Carlos Mariátegui auditóriumában. A meghívó szerint két perui költő - Antonio Cisneros és Luis La Hoz - tart előadást magyar `kollégájukról`, majd a vendégek egy kis ízelítőt is kapnak József Attila költészetéből. Egyébként Antonio Cisneros `koszorús költő` a hetvenes években vendégtanár volt az ELTE-n, s egyik fő verseskötetének az `Isten és a magyarok könyve` címet adta - jegyezte meg a nagykövet.

 

A program szerint az esten Laszlo Benedek Peruban élő erdélyi magyar hegedűművész ad koncertet. A művész, aki nem mellesleg a limai konzervatórium tanára, gyakran lép fel szólistaként, vagy a nevével fémjelzett vonósnégyessel. A pénteki est keretében nyitják meg a József Attila életét bemutató fotókiállítást is, amely két hétig lesz látható a limai múzeumban. A tárlat anyagát a tervek szerint később bemutatják Arequipa város egyetemén is.

 

Ami a továbbiakat illeti, április közepén egyetemi rendezvény lesz József Attila költői munkásságáról, amelynek előadója Irene Kossuth, perui nyelvészprofesszor lesz. (A professzor a perui Kossuth família tagja. A családalapító, Kossuth Károly, aki Kossuth Lajos rokonának tartotta magát, 1888-ban érkezett Peruba). A centenáriumi év kapcsán két perui irodalmi folyóiratban jelenik majd meg József Attilának szentelt anyag, s előkészületben van egy, a költőnek szentelt rádióműsor is. A centenáriumi rendezvénysorozat decemberben egy másik emlékesttel zárul - tájékoztatta az MTI-t dr. Kosárka József nagykövet.

 

(Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár